La història del militant antifranquista Cipriano Martos arriba als escenaris amb el muntatge ‘Molotov’

El Teatre de l'Aurora d'Igualada acull l'estrena de l'espectacle creat per Joan Valentí i David Pintó

El Teatre de l’Aurora d’Igualada acull aquest cap de setmana l’estrena absoluta de l’espectacle ‘Molotov’, que reconstrueix la història del militant antifranquista Cipriano Martos mort el 1973. El muntatge, creat per l’igualadí Joan Valentí i el manresà David Pintó, s’inspira en el llibre ‘Caso Cipriano Martos’, del periodista Roger Mateos. El nom de l’espectacle fa referència a la causa oficial de la mort de Martos, que va ser la ingesta d’un còctel molotov en el transcurs d’un interrogatori a la caserna de la Guàrdia Civil de Reus. El director i coautor de l’obra, David Pintó, lamenta que es tracta d’una història que ha quedat “oblidada i enterrada” al llarg dels anys.

Publicitat

La detenció de Cipriano Martos es va produir arran de la distribució d’octavetes a la sortida de la fàbrica Punto Blanco d’Igualada l’any 1973. La causa oficial de la mort va ser la ingesta d’un còctel molotov en el transcurs d’un interrogatori a la caserna de la Guàrdia Civil de Reus. En contrast amb l’impacte internacional del cas Puig Antich, que va produir-se al mateix temps, la mort de Martos va passar desapercebuda davant l’interès de les autoritats franquistes per silenciar l’assumpte.

La família no va ser avisada ni de la detenció, ni de l’interrogatori, i un cop mort, no se’ls va permetre veure el cos, que va ser enterrat secretament en una fossa comuna del cementiri de Reus. Antonio Martos va presentar l’any 2014 una querella sobre l’assassinat del seu germà en mans policials, davant d’un jutjat argentí que investiga casos de crims del franquisme.

Amb la publicació del llibre de Roger Matos i, ara, amb la posada en escena de la història, es vol “retre homenatge” a una figura que ha quedat oblidada al llarg dels anys. “Teníem ganes de parlar-ne i que es conegués aquesta història perquè pensem que fer memòria en el fons és fer-nos grans”, explica Pintó. També ho creu Valentí, que assegura que és important fer pública la seva història “i més en els moments actuals en què el feixisme està tant desbocat”.

Pintó i Valentí ja havien treballat conjuntament amb un anterior espectacle, ‘Mort a les cunetes’ (Premi al Millor espectacle i al Millor actor a la Mostra de Teatre de Barcelona) i ara s’alien de nou per homenatjar les víctimes de la repressió franquista. La producció també compta amb el disseny audiovisual de l’igualadí Dan Ortínez i de la companyia anoienca Ka Teatre.

El director del muntatge explica que no només volien explicar l’episodi de la mort de Cipriano Martos, sinó que “volíem contextualitzar-ho i situar el públic a l’època en què va passar i a les circumstàncies que envoltaven el personatge”. “Totes aquestes necessitats narratives han fet que l’espectacle tingui moltes textures”, detalla Pintó, que afegeix que el muntatge acaba sent “una barreja explosiva, una mena de còctel molotov que té la barreja de molts elements”. De fet, Pintó assegura que l’espectacle barreja, entre d’altres, el format periodístic, la poesia, l’èpica, la tragèdia i el clown.

L’estrena del muntatge tindrà lloc aquest divendres a les nou del vespre, però l’espectacle també es podrà veure dissabte i diumenge. De fet, inicialment l’estrena havia de ser el passat mes de maig però va quedar suspesa per la crisi sanitària.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca