Els ciutadans de Catalunya reben un 10,2% menys del que aporten a l’Estat

Madrid i les Illes Balears són les dues úniques comunitats on les diferències són encara més elevades

Els ciutadans de Catalunya reben, de mitjana, un 10,2% menys del que aporten a l’Estat. Segons un estudi publicat aquest dijous per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) –un centre d’investigació de la Universitat de Barcelona- els habitants del territori van generar uns ingressos tributaris mitjans de 2.976 euros l’any 2018, una xifra que es va reduir a 2.664 euros després d’aplicar els mecanismes d’anivellaments i els fons d’ajust del sistema de finançament autonòmic. Per l’IEB, aquesta tendència es repeteix des del 2009 i assenyala Catalunya com una de les comunitats “més perjudicades” pel sistema. De fet, i segons l’estudi, tan sols Madrid (amb una diferència del 24,4%) i les Balears (15,5%) presenten diferències més elevades.

Publicitat

L’estudi també fa una menció especial al País Valencià, que malgrat generar uns ingressos tributaris per sota la mitjana espanyola, rep pràcticament la mateixa quantitat després d’aplicar el sistema.

Per altra banda, l’IEB destaca que les comunitats més beneficiades pels mecanismes d’anivellament actuals són Extremadura, Castella-La Manxa i Galícia. En el cas del territori extremeny, la diferència entre els recursos generats (1.770 euros per habitant) i els recursos rebuts (3.089 euros) és del 74,5%. A Castella-La Manxa, el diferencial és del 36%, mentre que a Galícia és del 33%.

Segons els creadors de l’estudi, el mecanisme d’anivellament (conegut com a Fons de Garantia dels Serveis Públics Fonamentals) “compleix correctament amb l’objectiu de reduir a distància entre les comunitats”, però afegeix que cal una “revisió de model” per evitar que “s’acabin generant distorsions en la distribució”. En aquest sentit, proposen “adaptar el càlcul dels pagaments a compte a la realitat econòmica del moment i no a unes previsions futures” i “ajustar les retencions a compte de l’IRPF a la tarifa autonòmica en vigor”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca