El 41% de les refugiades de Mória ha patit abusos sexuals

L'estudi, que es titula 'Arquitectura de la tortura a Europa', s'ha dut a terme a partir de 160 entrevistes

El 41% de les dones refugiades del camp de Mória, a l’illa grega de Lesbos, han patit abusos sexuals, segons un estudi del Grup d’Acció Comunitària (GAC), especialitzat en la investigació en els àmbits de la salut mental, la violència política i els drets humans.

Publicitat

Aquestes dades han fet que el GAC afirmi que el camp de Mória “ha constituït en el seu conjunt un espai de tortura per als milers de sol·licitants d’asil que hi han estat els darrers anys”, segons ha recollit en un comunicat aquest dimarts l’ONG catalana Casa Nostra Casa Vostra.

L’informe també destaca que el 100% dels refugiats del camp, que un incendi va destruir el passat mes de setembre, ha passat gana; que el 91,3% ha patit malalties per contacte amb aigües fecals o agents patògens, i que el 100% tenia restringida la possibilitat d’anar al lavabo o dutxar-se.

L’estudi descriu situacions de privació indirecta del son, falta d’alimentació mínima i adequada, exposició a temperatures extremes i aïllament comunicatiu, a més de “constants humiliacions, amenaces i violència que exercien els funcionaris públics”.

Arran d’aquests indicadors, el GAC ha afirmat que “la política migratòria està dissenyada amb finalitats d’exemplarització, persuasió i càstig cap a les persones que aconsegueixen travessar la fortalesa que conformen les fronteres europees”.

L’estudi, que es titula ‘Arquitectura de la tortura a Europa’, s’ha dut a terme a partir de 160 entrevistes que, segons els seus impulsors, constitueixen una “mostra representativa de la realitat al camp, pel que fa al gènere, la nacionalitat i l’edat”, i les respostes del treball s’han validat amb instruments d’avaluació internacionals.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes