Sánchez atribueix la judicialització de Catalunya als seus líders polítics

La CUP avisa que l'"immobilisme" del Govern central provocarà més "tsunamis" quan la situació sanitària ho permeti

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha atribuït la judicialització de la política a Catalunya als dirigents independentistes que “vulneren sistemàticament” resolucions judicials, en al·lusió a l’expresident Quim Torra.

Publicitat

En la sessió de control al Congrés, i a instàncies de la CUP, Sánchez ha dit que valora “raonablement bé” la seva estratègia de destensar la política catalana. “Aquest govern va plantejar obrir un diàleg territorial per tancar la crisi política a Catalunya i això és el que fa –ha explicat–. Hem plantejat una agenda progressista de 44 punts que allarga la mà a tots els partits polítics per superar aquesta etapa negra de confrontació entre catalans i entre Catalunya i el conjunt del país”.

A parer seu, aquesta “agenda del retrobament” obre un procés de negociació i de diàleg sobre Catalunya i redueix la conflictivitat, però ha volgut deixar clar que el Govern central no es pot posar “a les sabates dels responsables catalans que sistemàticament vulneren les resolucions judicials”.

Obrir una nova etapa

Després de recalcar que el PSOE sempre actuarà amb un “profund respecte al poble català”, ha expressat el desig que les properes eleccions catalanes permetin obrir “una nova etapa presidida per la concòrdia i el retrobament”.

La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha replicat que la taula de diàleg que van pactar l’executiu i ERC només ha donat tres resultats: una foto (de l’única reunió que s’ha celebrat), un president inhabilitat (Quim Torra) i unes eleccions “precipitades” pel poder judicial (arran de la inhabilitació de Torra).

Vehí ha remarcat que les responsabilitats polítiques del Govern espanyol “no han desaparegut” amb el coronavirus i ha menyspreat propostes com els indults dels presos del procés, que “són solucions individuals, però no pas col·lectives”.

Precampanya

En la seva opinió, l’independentisme tornarà a guanyar les eleccions catalanes i “l’immobilisme” del seu govern només portarà a convocar “nous embats”, com el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 o el “tsunami” que va ocupar l’Aeroport del Prat fa una any. “La nova onada de l’independentisme tornarà quan les circumstàncies sanitàries ho permetin”.

“Sembla que ja estem en precampanya i hem assistit al seu míting –ha contestat Sánchez–. Vostès van venir (al Congrés) a importar el conflicte polític, però nosaltres el volem resoldre.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes