El rei Felip VI ha aprofitat aquest divendres el lliurament dels premis de la Barcelona New Economy Week (BNEW) per destacar el caràcter “cosmopolita i modern” de Barcelona i demanar que tots plegats “demostrem una imatge d’unitat que proporcioni un entorn estable i beneficiós per a les empreses”. Segons el monarca, “una imatge internacional positiva contribueix sempre de forma significativa a l’economia en termes d’inversió, d’ocupació i d’enfortiment del teixit local i impuls de la innovació”. Ha fet aquestes manifestacions en un acte on ha estat acompanyat del president espanyol, Pedro Sánchez, sense cap representant del govern de la Generalitat.
Felip VI ha tornat a Barcelona després de la polèmica pel veto del govern espanyol a la seva presència a l’acte de lliurament dels despatxos als nous jutges el passat 25 de setembre. En aquesta ocasió ho ha fet de la mà del president espanyol a una Estació de França flanquejada per fortes mesures de seguretat i per les protestes convocades per l’ANC i Òmnium, que han format una cadena humana en contra de la presència del monarca a la capital catalana.
El monarca ha llançat un missatge d’unitat i d’aposta pel sector empresarial espanyol en un discurs en català i en castellà. “Tenim l’oportunitat de fer millor les coses, i de fer-les junts”, ha afirmat abans d’animar els premiats en aquesta primera edició de la BNEW a “perseverar” i dir-los que “són molt necessaris i motiu d’orgull per a tots”.
També ha parlat de Barcelona, que al seu entendre “pot i ha d’aspirar a tenir un paper destacat en el desenvolupament de la nova indústria”, i “ha de continuar essent el centre de referència en la innovació del sud d’Europa”. Ha destacat la importància d’esdeveniments com el BNEW i d’espais com la incubadora 3D per “situar Catalunya i tot Espanya a l’avantguarda tecnològica”.
El món –ha dit- “es troba en constant transformació” i per sortir enfortits de la crisi cal fer “una aposta decidida per la nova economia” amb iniciatives com la BNEW, el suport a l’emprenedoria i la indústria, que són “elements clau per superar la crisi”. “Estem vivint un temps inèdit on les dificultats són enormes” però “perquè les oportunitats no passin de llarg cal talent” com el que al seu entendre tenen els premiats.
En aquest marc ha destacat la fortalesa de les empreses espanyoles, que tenen –ha dit- “una gran projecció internacional” i poden afrontar “situacions adverses”. Segons Felip VI, Espanya ha aconseguit “una imatge internacional associada a la competitivitat i a l’excel·lència productiva”. “Treballem junts per mantenir-la, per augmentar-la on sigui necessari”, ha conclòs.