Un eurodiputat del PSC carrega contra la “incapacitat” del Govern

Javi Lopez veu "l'estratègia de conflicte" de JxCat i ERC com un obstacle per gestionar les ajudes

Publicitat

L’eurodiputat del PSC Javi López diu que la coalició de govern de JxCat i ERC no està preparada per gestionar les ajudes europees per la pandèmia. “El Govern és absolutament incapaç de fer una bona gestió dels fons europeus”, assegura en una entrevista a l’ACN. El socialista català veu com un obstacle “l’estratègia de conflicte” dels dos partits independentistes a l’hora de “fer una bona gestió dels fons”. “Es necessitarà capacitat de cooperació amb el govern central i amb Brussel·les” per accedir als diners, remarca. Pel que fa a l’aprovació dels pressupostos a Madrid, López ho desvincula de la tramitació dels indults i la reforma del delicte de sedició al codi penal espanyol. “Són debats independents dels pressupostos”, afirma.

López assegura que se sent “molt còmode” amb la majoria de la investidura i creu que per tirar endavant els pressupostos “primer” cal pensar en les forces polítiques que van donar suport al govern de coalició entre PSOE i Podemos. Tanmateix, dubta si ERC té “voluntat de tirar endavant uns pressupostos progressistes” per la pugna electoral amb JxCat.

Eleccions

De cara a les eleccions, López reitera que “sota el full de ruta d’ERC no es pot repetir un tripartit a Catalunya”. Segons ell, el debat sobre el tripartit “no és real” i només respon a “la competició entre JxCat i ERC”.

Publicitat

“JxCat vol aixecar l’espantall del tripartit per guanyar vots davant d’ERC”, afirma. El socialista també retreu al partit de Carles Puigdemont, amb qui comparteix escó al Parlament Europeu, que parli d’una possible mediació europea en l’afer català. “És deshonest i irreal”, assegura.

Segons López, el PSC vol “liderar l’alternativa” a l’executiu català actual amb aquells que estiguin en línia amb els principis “d’autogovern, bona gestió i concòrdia i convivència”.

L’eurodiputat socialista aposta per centrar el debat electoral en “l’oportunitat” que ofereixen els fons europeus, especialment per crear “una nova estratègia industrial” per a Catalunya i fer una transformació verda de l’economia. En aquest sentit, Javi López recrimina al Govern la disminució de les partides en política industrial i ‘”una certa decadència” en l’àmbit econòmic.

“Catalunya està perdent bona part de la seva musculatura industrial i el cas de Nissan n’és un bon exemple”, rebla.

L’eurodiputat del PSC també suspèn la política mediambiental del Govern perquè creu que “no respon” als compromisos de la llei climàtica catalana. “Tenim una llei climàtica a Catalunya, però gairebé no s’ha fet res en els últims anys”, lamenta López.

Llei del canvi climàtic

En aquset sentit, el Parlament Europeu vota aquest dimecres una proposta de llei climàtica que inclou l’objectiu de reducció de les emissions del 60% per al 2030. Amb la Comissió Europea defensant un 55% i els estats reticents a superar aquest barem, les entitats ecologistes alerten que qualsevol objectiu inferior al 65% serà insuficient per aturar el canvi climàtic.

López reivindica que si l’Eurocambra abandera el 60%, serà “un pas en la bona direcció”, malgrat que els socialistes europeus demanaven inicialment una reducció del 65%. “Ho vam defensar en comitè, malauradament sense el suport d’una majoria”, lamenta. Amb tot, López celebra que aquest objectiu és “més ambiciós” que el de la Comissió Europea.

Política migratòria

“Som el país que més esforç fa en matèria d’acollida”, assegura López al ser preguntat pel baix nombre de sol·licituds d’asil que accepta Espanya en comparació amb Alemanya, França o Itàlia.

El socialista català admet que les xifres de Grècia, Itàlia o Alemanya no són les mateixes que les d’Espanya, però defensa que l’actitud del govern espanyol cap als refugiats és “completament oposada” a la dels grecs.

“Tothom té marge de millora”, reconeix, qüestionat per la negativa d’Espanya a acollir refugiats del camp devastat de Moria.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca