Iceta, arraconat davant la possibilitat de no viure de la política

Creu que ell és millor candidat que Illa perquè el ministre és "molt útil" al govern espanyol

Publicitat

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, creu que ell és millor candidat a la Presidència de la Generalitat que Salvador Illa perquè el ministre de Sanitat és “molt útil al govern d’Espanya”. “El PSC és un projecte col·lectiu i intentem repartir joc i posar la gent als llocs més útils”, ha afegit en una entrevista a ‘Els Matins de TV3’. I en aquest sentit, ha remarcat que per al PSC és “estratègicament molt rellevant” tenir una peça destacada al govern estatal. D’altra banda, ha qualificat de “camí fracassat” que JxCat plantegi les pròximes eleccions com a plebiscitàries i ha avisat que encara que l’independentisme tingués el 80% dels vots, “això no l’habilitaria a saltar-se la llei”.

Iceta ha afirmat que Illa seria un “magnífic” candidat a la Presidència de la Generalitat i un “magnífic” president de la Generalitat però que s’ha de decidir segons les circumstàncies. “Ens hem repartit molt bé la feina”, ha conclòs. El primer secretari del PSC ha explicat que hi haurà primàries al novembre en cas que hi hagi algun altre militant socialista català que s’hi vulgui presentar.

El líder socialista ha explicat que la proposta del seu partit per a les pròximes eleccions del 14 de febrer es basarà en “reactivació econòmica, reactivació social i reconciliació”. Descarta un acord postelectoral amb els partits que volen un referèndum d’independència però també rebutja un “govern de fronts” en referència a un eventual tripartit constitucionalista amb Cs i PPC.

Iceta critica el plantejament d’eleccions plebiscitàries de JxCat i ha assegurat que va ser un “desastre” quan es va fer el 2015. I és que, segons el líder dels socialistes catalans, l’independentisme “hauria de renunciar a camins fracassats” i ha retret que ara vulgui fer “un joc de miralls”.

Publicitat

El líder del PSC ha avançat que demà té previst trobar-se amb el president del Parlament, Roger Torrent, en el marc de la ronda de contactes per veure si hi ha candidat a la investidura. I ha afegit que no hi ha “ambient” per acordar un candidat que tingui com a objectiu convocar les eleccions.

Preguntat per una reforma parcial per adaptar el funcionament de les pròximes eleccions al Parlament al context de pandèmia, Iceta no n’és partidari i ha recordat que a Euskadi i a Galícia es van fer eleccions sense tocar llei. Iceta ha afegit que Catalunya necessita una llei electoral que ara no té i no una “reforma parcial” a quatre mesos d’unes eleccions.

Pel que fa a la polèmica sobre la presència de Felip VI a Catalunya, creu que s’hauria d’haver canviat la data de l’acte d’entrega de despatxos judicials a Barcelona per evitar que coincidís amb la sentència contra Quim Torra, un fet que, segons Iceta, desaconsellava l’assistència del Rei a la capital catalana. “No calia encaparrar-se amb una data quan hi havia risc de coincidència”, ha afegit.

El líder dels socialistes catalans s’ha mostrat partidari d’una revisió dels aforaments per “deixar molt clar que el cap de l’Estat no està per sobre la llei i que pot ser jutjat”. Un canvi que, segons Iceta, no necessàriament s’hauria de fer reformant la Constitució.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes