Aragonès aposta per reactivar la taula de diàleg després de les eleccions

"Quan Catalunya no estigui en interinitat"

Publicitat

El vicepresident en funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat reactivar la taula de diàleg amb el Govern central “quan Catalunya ja no estigui en interinitat” i el Parlament hagi triat un nou president després de les eleccions, després de la inhabilitació de l’expresident Quim Torra.

“Han inhabilitat al president i això ho altera tot. Caldrà cercar fórmules per preservar aquest instrument i reactivar-lo quan es donin les condicions oportunes”, ha explicat en una entrevista en ‘El Periódico’ recollida per Europa Press.

El futur de la taula –ha detallat– es decidirà entre tots, i quan “es pugui reunir, perquè ara s’ha inhabilitat al president i això afecta”, s’acordarà en el si del Govern com enfocar el diàleg.

“No hi ha president, però sí Govern. Que ha de seguir la seva funció, més que mai, en plena pandèmia”, i ha dit que l’acord de legislatura d’ERC amb JxCat preveu com gestionar el període fins a les eleccions.

Publicitat

Govern en funcions

Aragonès ha explicat que el Govern, en estar en funcions, no pot aprovar els Pressupostos de la Generalitat, però sí legislar amb decrets llei per atreure recursos a Catalunya: “No ho farem sols, ho farà el país. Hi participarà el Govern i presentarem alguns projectes que, fins i tot, puguin ser en aliança amb altres territoris europeus”.

En recordar-se-li que el Govern va prometre suport econòmic als pares amb fills en quarentena, ha lamentat que el Govern central no hagi donat cap resposta a aquesta situació, i ha afegit que la Generalitat treballa per engegar una ajuda permanent per a aquests pares.

Ha explicat que li preocupa com afrontar el 2021 des del punt de vista de les finances públiques, perquè “el 2020, la caiguda d’ingressos s’ha pal·liat amb el fons covid, però cara a l’any que ve, no és només que el Govern espanyol digui que no posa dèficit, sinó com finançar-ho”.

A més, el Govern està revisant les previsions que va fer a l’abril i preveu una caiguda del PIB del 10% per aquest any, mentre que en 2021 “hi haurà una recuperació important, però sense tornar al nivell previ a la crisi fins al 2022”.

Després de les eleccions

Una vegada se celebrin eleccions a Catalunya, ha apostat per formar un Govern “a favor de la independència i que pugui sumar amb els quals estiguin a favor del dret d’autodeterminació”, comptant amb la CUP.

Preguntat per si això inclou els comuns, ha contestat que ja es veurà, i sobre el PSC, ha dit: “Els dos models que es debatran el 14-F són el d’ERC (que les decisions de Catalunya es prenguin a Catalunya) i el del PSC. El PSC, de socialista solament té la sigla”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes