Nazareth dos Santos: artista, però també musa

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La Nazareth m’obre la porta de casa seva, a la dreta es troba el seu estudi, presidit per una taula blanca. Em fixo en el vibrador lila que hi ha sobre l’escriptori, al costat d’una pila de papers blancs i un parell d’esbossos del que, sembla, serà una il·lustració on la protagonista és la joguina sexual. Observo l’habitació i penso que es nota que va estudiar disseny d’interiors, és d’estil nòrdic, lluminosa i plena d’estris per dibuixar, obres seves i llibres d’art, entre els quals distingeixo Lautrec, Klimt o un de Figure Drawing,

Des de petita li agrada l’art i dibuixa, és cosa de família, els seus pares portaven a les trigèmines a tallers de manualitats. Va estudiar el batxillerat d’arts, on va aprendre molt sobre artistes però artistes homes, és clar. Després, va continuar amb el disseny d’interiors però, diu, era massa quadriculat i va començar amb la il·lustració creativa, amb la que va descobrir la seva vertadera vocació, “mama vull ser il·lustradora” -recorda somrient-. Ara, inspirada per la política i per moltes altres ximpleries a les quals normalment no parem atenció, ha aconseguit ser-ho.

Els seus dos grans projectes, un de personal com il·lustradora eròtica i LGBT i un amb la seva millor amiga, Larissa, conegut com a Sola Me Gusto, es basen en la sexualitat femenina, la gran desconeguda que va aparèixer a la seva vida després de tallar una relació tòxica de set anys amb un home, sortir de l’armari com a lesbiana i començar a masturbar-se.

Per la Nazareth va ser dur descobrir, o millor dir, mostrar, la seva sexualitat: “crec que des de petita sabia que m’agradaven les dones, però vinc d’un poble molt petit, no tenia cap referent però sí molta por a fallar a la meva família. Vaig arribar a pensar que em moriria amb el secret de Naza, ets lesbiana”.

Barcelona va ser per la il·lustradora sinònim a llibertat, l’etapa grisa on dormia al costat d’un home i s’aixecava pensat “Naza, que fas dormint amb un home si ets lesbiana”, va acabar, la por es va fer més petita i l’homofòbia interioritzada cada cop és més invisible.

Odia el comentari “mentre tu siguis feliç” quan es declara homosexual i encara té por a la paraula lesbiana: “és com que imposa massa, encara s’associa a connotacions negatives, és més comú dir bollera, quan dic que soc lesbiana sento que m’exposo i que torno a sortir de l’armari. Quan trobo una feina nova o conec algú penso, faré aquest comentari perquè intueixi que m’agraden les dones, és complicat, hi ha dies que es porta millor i dies que pitjor, per això faig il·lustracions, per dir que ser lesbiana és bonic i que hem d’estar orgulloses”.

Nazareth sessió - Fotos de Joan Solé
Nazareth sessió – Fotos de Joan Solé

Estimar-se per masturbar-se i masturbar-se per descobrir-se

Va agafar les regnes de la seva sexualitat quan va sortir de l’armari i va començar a masturbar-se. “No em masturbava perquè em feia por, pensava que això no anava amb mi”. A partir d’aquí, va néixer Sola Me Gusto, un projecte entre dues amigues que es van conèixer per un anunci a Facebook de la Nazareth per trobar companya de pis en arribar a Barcelona. Van connectar només veure’s i poc va ser el temps que van necessitar per confessar-se que havien trigat més de vint anys en masturbar-se. Larissa és de Puerto Rico i ambdues van pensar que com era que sent de zones tan allunyades el tabú sobre la masturbació era tan present, la il·lustradora se’n va adonar doncs que “Barcelona sembla una ciutat molt avançada però et trobes amb aquests temes i veus que és només façana, per això era necessari visibilitzar-ho perquè com nosaltres hi hauria moltes més dones”.

Sola Me Gusto va començar com el TFM de la Larissa, va acabar arribant a salons eròtics de Llatinoamèrica i vol seguir viatjant per Arizona. El projecte, té com a protagonista un llibre, amb el mateix nom, basat en cent entrevistes sobre masturbació a dones d’arreu del món. “Cada dona al llibre és una història, ens hem trobat dones que es masturben des dels set anys i que mai han tingut prejudicis però que ho expliquen, algú les critica i deixen de fer-ho”.

15 dones de diverses parts del món, generacions, 15 dones diverses, mares, germanes o religioses que han estat les veus que la Larissa va escriure i la Nazareth va il·lustrar en 154 pàgines.

Nazareth sessió - Fotos de Joan Solé
Nazareth sessió – Fotos de Joan Solé

Aquestes pàgines van servir a la Nazareth per adonar-se que no per néixer fora d’Europa estàs més endarrerida a l’hora de masturbar-te i que els salons de sexualitat als que anaven quan van topar amb una editorial a xilena que volia reeditar el llibre no tenien res a envejar-li al de Barcelona. Cal dir, a més, que a Barcelona van haver d’auto publicar: “ens deien que era un projecte molt bonic i necessari però que no ens ajudarien, el tema de la masturbació fa dos anys i mig, semblava, no quedava bé als llibres”. També, va saber que de les cent dones que van entrevistar, les que eren grans no s’havien masturbat mai, la part oposada d’aquí seria la mare que va explicar com acompanyava a la seva filla a comprar-se joguines sexuals. L’artista va adonar-se de fins a on l’immens tabú de la sexualitat quan va llegir les entrevistes a les seves germanes trigèmines, diu que “semblem persones de famílies completament diferents, hem viscut el nostre descobriment sexual de formes súper diferents i aquesta crec que és una de les parts més interessants del llibre”.

Per la Nazareth la masturbació s’abraça directament a l’amor propi, ella no s’atrevia a tocar-se quan no en tenia. “L’adolescència és època de molts canvis, estàs començant a tenir cos de dona adulta, una cosa que hauria de ser bonica es converteix en un problema perquè el teu cos no està creixent com se suposa que hauria de fer-ho segons els cànons de bellesa establerts”. El feminisme va ser per a ella, com ho és per a moltes, l’eina que necessitava per estimar-se i per demanar-se perdó quan se li oblida. “Ara m’abraço i em demano perdó pels erros que la societat diu que té el meu cos, tot i que és veritat que l’amor propi és una muntanya russa”.

Nazareth sessió - Fotos de Joan Solé
Nazareth sessió – Fotos de Joan Solé

Som artistes i som muses

“Ara està de moda la frase soc artista, no musa, però crec que està bé recollir el terme musa i reescriure-ho” reivindica la Nazareth argumentant que ara les dones som artistes i som muses, perquè ja sabem el que passa quan l’home és l’artista, que la dona “és la musa sempre sexualitzada, un objecte passiu nu i sempre amb l’enfocament en les mateixes parts del cos, els pits i el cul”. A Sola Me Gusto, també fan sessions de fotografia que si les hagués de definir diria, sense dubtar-ho, que es caracteritzen per la diversitat de cossos, la diversitat de dones. “Ara nosaltres som artistes i fotografiem reconstruint el terme musa i fent front a la càmera de forma íntima i vulnerable, sense connotacions sexuals”. Les seguidores del projecte a més, agraeixen aquestes sessions que serveixen per veure altres cossos que els que volen imposar-nos a partir dels cànons de bellesa: “me’n recordo d’acabar una sessió de fotos i que em diguessin, Naza, és el primer cop en deu anys que porto escot, abans d’això pensava a estalviar per operar-me als pits”.

La Nazareth és artista i també és musa, l’art és la seva eina per expressar-se, ensenyar i per lluitar com a dona feminista i lesbiana. Com a feminista no li agrada posar-se etiquetes, ara hi ha molts vessants i per a ella les feministes ens hem d’enriquir i mai trepitjar-nos. Com a lesbiana, l’empipa que la seva il·lustració més famosa sigui una en què apareixen homes, ja que, diu, les lesbianes es troben a les golfes del moviment LGBT.

 

View this post on Instagram

 

Feliz día internacional contra la LGBTIFOBIA.🌈 Lo celebro compartiendo con vosotrxs este autorretrato, que forma parte de las ilustraciones descartadas para el libro @solamegusto Así me siento cada vez que recuerdo los primeros días en los que hablé abiertamente de mi orientación sexual. Días en los que, después de pasar 23 años encerrada en una jaula de miedo, conseguí liberarme y abrir la puerta hacia mi verdadero ser. Hablemos de la mierda que es la homofobia social, y lo jodido que es ser parte del colectivo LGBTIQ+ y tener dentro tal homofobia interioridada, que no te permite vivir libremente como tú eres, al 100%. Ya lo dije en algún otro post, durante más de 20 años, ser lesbiana era un secreto que incontables veces pensé que me llevaría a la tumba. ¿Fuerte, verdad? Gracias a mi hermana @vickydossantossanchez en una noche de orgullosas confesiones, empezamos nuestro camino de libertad. 🌈 La sensación de liberación y felicidad, plenitud y orgullo, que sientes por dentro al abrir la llave que durante tanto tiempo te encerró en una vida muerta, es inexplicable. Por eso ES MÁS QUE NECESARIO expresarnos, mostrarnos y gritar todo lo que sentimos dentro, y no dejar que nadie nos diga que esta lucha no sirve para nada. El colectivo LGBTIQ+ es tan diverso como personas lo conformamos. Somos grandes y valiosas, y todas las formas de afrontarnos y exteriorizarnos, son válidas y valientes. ¡Volad libres! 🌈🎉🌈

A post shared by Nazareth dos Santos (@naza.reth) on