El Tribunal de Comptes de la UE veu “insuficient” i poc “transparent” el control de les ajudes públiques als bancs

Els auditors reclamen una "racionalització" del suport estatal que rep el sector financer

Publicitat

El Tribunal de Comptes de la Unió Europea veu “insuficient” la supervisió que va fer la Comissió Europea entre el 2013 i el 2018 del suport estatal als bancs i lamenta que no va ser “totalment transparent”. Aquesta és la conclusió de l’informe dels auditors publicat aquest dijous sobre el control que ha fet Brussel·les en els últims anys de les ajudes al sector financer. Espanya va rescatar diversos bancs arran de la crisi financera del 2008 injectant més de 60.000 milions d’euros, però l’informe no menciona el cas espanyol. Els auditors han demanat a la Comissió Europea que a partir d’ara “racionalitzi” les ajudes públiques als bancs i han exigit que per la crisi de la covid-19 es limitin a cobrir els danys causats per la pandèmia.

“Ara els bancs són més resistents i depenen menys del suport dels contribuents”, ha assegurat Mihails Kozlovs, l’auditor responsable de l’informe.

A més, els auditors han instat a l’executiu europeu a revisar la normativa d’ajudes d’estat als bancs. Per exemple, consideren que les normes no són “prou explícites” sobre quines circumstàncies excepcionals permeten rescatar o ajudar bancs.

Per tant, el Tribunal de Comptes de la UE demana no només que es reforcin els mecanismes de control, sinó també la legislació d’ajudes d’estat. Els auditors alerten del risc que la normativa “no s’ajusti a la realitat” del mercat financer actual.

Publicitat

“Les circumstàncies han canviat clarament, fins i tot tenint en compte la crisi de la covid-19”, ha defensat Kozlovs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca