Catalunya perd 4.800 comerços i 2.600 empreses de l’hostaleria a l’agost en comparació amb el mateix mes del 2019

En un any s'han tancat unes 17.000 microempreses de menys de cinc treballadors

Catalunya tenia 4.800 comerços i 2.600 empreses de l’hostaleria menys aquest agost en comparació amb el de mateix mes de l’any passat, segons les dades d’un informe publicat aquest dijous per la Cambra de Comerç de Barcelona, que remarca que aquests dos sectors són els més afectats per la pandèmia. A més, en un any han tancat 17.000 microempreses de fins a cinc treballadors, una xifra elevada que constata, segons la Cambra, que “la dimensió de les empreses condiciona la seva resiliència a l’hora de disposar de recursos i capacitat financera per fer front a crisis”. De fet, si les microempreses representen el 73% de les que han tancat, les petites segueixen amb 1.416 menys i les mitjanes amb 833.

Publicitat

En canvi, de companyies amb més de 250 empleats n’han tancat 24. L’estudi de la Cambra apunta que l’afectació pels sectors de comerç i hostaleria és constant, independentment de la mida de l’empresa. Entre les que tenen menys de 10 treballadors, una de cada quatre empreses que ha tancat era del comerç. De les d’11 a 50 treballadors, més de la meitat es dedicava a la restauració, i d’entre de les que tenien més de 50 treballadors, un terç com a mínim eren de l’hostaleria.

Segons la Cambra, les xifres indiquen que les pimes dedicades al comerç i l’hostaleria “hauran d’impulsar nous plans de viabilitat basats en eines com la digitalització o el màrqueting, que els permetin arribar a nous grups de potencials clients”.

Les dades analitzades per la Cambra, a través de diverses estadístiques, incloses les del ministeri de Treball, apunten que després d’un rècord de 34.324 empreses amb assalariats donades de baixa al març, a l’abril el nombre total d’empreses va assolir el mínim de 233.806. Les xifres de pèrdua de teixit empresarial es van moderar a la primavera, i al juliol ja hi havia de nou un major nombre de companyies que es donaven d’alta que no que es donaven de baixa. Amb l’aparició dels rebrots, però, la situació va tornar a empitjorar a l’agost, amb 10.872 empreses amb assalariats donant-se de baixa en un mes.

Segons la Cambra, l’estructura productiva de cada territori ha determinat l’afectació econòmica. Per això les regions més dependents del turisme, com Girona i Barcelona, i amb més empreses de l’hostaleria i el comerç, han patit més, especialment per la manca de visitants estrangers. En canvi, Tarragona i Lleida, malgrat el confinament, “han resistit millor”, apunta la Cambra.

En el seu conjunt, Catalunya ha estat la cinquena comunitat de l’Estat que ha patit una major reducció d’empreses, amb una contracció anual a l’agost del 7,1%, sis dècimes per sobre de la mitjana estatal, que ha estat del 6,5%. Juntament amb Andalusia, Catalunya és la comunitat que més ha contribuït a la caiguda d’empreses al conjunt de l’estat, representant el 18,7% del total de 98.101 companyies.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca