Brussel·les sospita que alguna cosa no funciona bé a la justícia espanyola

La Comissió Europea qüestiona el nomenament de la fiscalia general de l'Estat per part del govern espanyol

Publicitat

Brussel·les ha criticat el bloqueig a la renovació de la cúpula judicial a Espanya. En l’informe sobre l’estat de dret publicat aquest dimecres, la Comissió Europea lamenta que “encara no s’han nomenat” els nous membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i recull la crida d’associacions professionals exigint la seva renovació. La CE també qüestiona el nomenament de la fiscalia general de l’Estat per part del govern espanyol. L’informe de l’executiu europeu que examina per primera vegada el sistema judicial, la corrupció i la llibertat de premsa a Espanya no diu res sobre l’afer català ni els presos.

Les crítiques de la CE a la manca de renovació a la cúpula judicial espanyola arriben poc després del xoc del govern espanyol amb el president del CGPJ, Carlos Lesmes, que ha reactivat el debat sobre el relleu de jutges en aquest òrgan.

D’altra banda, Brussel·les recela de la relació entre la Fiscalia, ara en mans de l’exministra de Justícia Dolores Delgado, i el govern de Pedro Sánchez. La CE considera que el vincle de la Fiscal General amb l’executiu de coalició de PSOE-Podemos pot “afectar la percepció d’independència” del ministeri públic. Tal com demana el Consell d’Europa des de fa anys, la Comissió reclama ara a Sánchez que millori la transparència de les seves comunicacions amb la fiscalia.

Preocupació per la llei de seguretat

Publicitat

“Hi ha preocupació per la nova legislació sobre seguretat pública, que suposadament restringeix la llibertat d’informació i la llibertat d’expressió”, avisa la Comissió Europea.

En el capítol dedicat a la llibertat de premsa, l’informe destaca que la presó és “una de les sancions previstes per greu difamació contra alguns membres de la família reial”. També recull les agressions a periodistes en els últims anys i els “obstacles a l’accés efectiu a la informació, com la denegació selectiva de l’acreditació a mitjans per part d’un partit polític”, en referència a Vox.

Corrupció

Després de constatar en l’informe la percepció generalitzada de corrupció a les institucions espanyoles, Brussel·les troba a faltar una “àmplia” estratègia per combatre-la. Tanmateix, la CE celebra alguns passos en els darrers anys per millorar la investigació de corrupteles.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca