PDeCat no vol compartir grup amb JxCat després de les eleccions

El partit de Bonvehí celebrarà el 5 d'octubre un Consell Nacional que podria abordar l'escenari electoral en solitari

Publicitat

El PDeCAT lamenta que JxCat no ha creat un “clima de confiança” al Parlament. El partit que presideix David Bonvehí va demanar el 7 de setembre una “negociació” entre els seus quatre diputats a la cambra i la resta del grup, però l'”encaix” no ha arribat. Segons fonts de la direcció de Bonvehí, aquesta “desconfiança” actual fa que el PDeCAT no vegi viable tornar a compartir grup amb Junts després de les properes eleccions. La situació, doncs, allunya encara més una possible entesa entre les dues parts i aboca el Partit Demòcrata a presentar-se en solitari. Aquest escenari precisament es podria abordar en el Consell Nacional ordinari que el PDeCAT celebrarà el 5 d’octubre, tal com ha pogut saber l’ACN.
Tot i que no s’hagi generat aquest “clima de confiança”, el PDeCAT no es planteja trencar el grup del Parlament. Sobretot perquè es dona per fet que a la legislatura li queda poc recorregut, a l’espera de la sentència del Suprem que podria inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, en qüestió de dies o setmanes. Altra cosa és el Congrés, on el PDeCAT aspira a marcar “molt més perfil propi”, tant amb els pressupostos com amb altres debats i votacions. En les dues cambres el partit de Bonvehí hi té quatre diputats.

El PDeCAT confiava en crear aquesta “confiança” al grup del Parlament. Però 20 dies després de reclamar “negociació” amb Junts, fonts de l’executiva de Bonvehí lamenten que el grup que presideix Albert Batet no ha fet gaires gestos per acostar posicions. “No hi ha la complicitat necessària”, critiquen des del PDeCAT, que acusen JxCat d’haver posat pals a les rodes i evitar que la vida parlamentària pogués millorar. De fet, el PDeCAT assegura que només hi ha hagut alguna conversa formal, i que fins i tot el partit ha fet arribar propostes a Junts, que no han rebut resposta.

Aquesta mena de banc de proves, amb resultat fallit, condueix el PDeCAT a diluir -encara més- les opcions de tornar a compartir grup amb JxCat la legislatura que ve. “Ha estat una pràctica i no ha anat bé”, sostenen des de la direcció de Bonvehí. “No ens han donat la confiança que vam demanar, i no crec que la tinguem mai”, afegeixen.

Negociació encallada

Publicitat

Les negociacions amb Junts, però, encara mantenen un “fil d’esperança”, tal com va explicar l’expresident Artur Mas en una entrevista a l’ACN. El PDeCAT reclama que un hipotètic grup parlamentari conjunt respectés el seu perfil ideològic, a més que els seus diputats tinguessin llibertat de vot. El PDeCAT també voldria intervenir al faristol de la cambra i a la sala de premsa, amb càrrecs en la direcció com ara un portaveu adjunt. La negociació s’encalla aquí, perquè Junts s’hi nega.

L’opció que dirigents del PDeCAT es puguin incloure com a independents a la llista de Carles Puigdemont és remota: el propi Mas assegura que a Lledoners i Waterloo ho contemplen com una “possibilitat”, però no tothom del PDeCAT ho compra. Algunes veus de la direcció exigirien que els candidats del partit constessin com a tal, i no com a independents. Per altra banda, els esborranys de les ponències de Junts -s’aprovaran el 3 d’octubre- no contemplen que cap independent concorri a les primàries. De moment, només militants de JxCat s’hi podrien presentar.

I tot plegat, quan aquest divendres el conflicte entre PDeCAT i JxCat arriba als tribunals. El jutjat de primera instància número 3 de Barcelona celebra a partir de les 15:30 hores la vista preliminar per la demanda que va interposar el partit de Bonvehí contra Junts, pel control de les sigles de ‘Junts per Catalunya’. La vista abordarà les cautelars que ha sol·licitat Bonvehí. La decisió podria trigar encara dies i setmanes a resoldre’s.

Consell Nacional

El PDeCAT celebrarà el 5 d’octubre un Consell Nacional ordinari, que arribarà tan sols dos dies després de la fi del congrés fundacional de JxCat. Tot i que encara no hi ha ordre del dia, algunes fonts apunten que s’hi debatrà l’estat de les converses -si és que encara es mantenen- amb Junts, i la possibilitat que el partit de Bonvehí concorri en solitari a les eleccions.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca