L’entrega dels despatxos emula els Ultra Sur amb el crit de ‘Viva el Rey’

Carlos Lesmes, ha manifestat aquest divendres el seu "enorme pesar" per l'absència de Felip VI

Publicitat

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha manifestat aquest divendres el seu “enorme pesar” per l’absència de Felip VI a l’acte d’entrega de despatxos als nous jutges a Barcelona, i ha subratllat que la justícia s’imparteix en nom del rei, “símbol d’unitat i permanència” de l’Estat.

D’aquesta manera, Lesmes compleix l’acord de la Comissió Permanent de l’òrgan que presideix, que va renunciar a fer públic un comunicat institucional sobre el veto al rei perquè el mateix president del poder judicial evidenciés durant el seu discurs oficial el malestar de la carrera judicial.

“El nostre lament no tan sols obeeix al fet que es trenca amb una tradició de més de 20 anys, sinó també perquè la presència de Sa Majestat el rei, del cap de l’Estat, en la cerimònia d’entrega de despatxos als nous jutges respon a l’especial vincle constitucional de la Corona amb el poder judicial, vinculació que forma part de la nostra tradició històrica des de la Constitució de Cadis del 1812, i que serveix per ressaltar la dignitat de la nostra funció”, ha dit.

Publicitat

En aquest sentit, també s’ha absentat el president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, que ha al·legat problemes d’agenda d’última hora, però hi han assistit el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, que han participat en l’entrega de despatxos als jutges que hi havia presents, atès que uns quants no hi han anat en protesta pel que ha passat en relació amb el cap de l’Estat.

Es tracta de la primera vegada que Felip VI no presideix aquest acte institucional, tot i que havia confirmat inicialment la seva assistència, i per ara cap institució no n’ha explicat oficialment els motius.

15 jutges presents

Entre les incidències en un acte de caràcter tan formal destaca la incompareixença d’almenys 15 dels 62 alumnes de l’Escola Judicial que estaven convocats per recollir les seves primeres destinacions com a jutges, nou dels quals havien avisat abans de conèixer-se l’absència del monarca a causa de problemes relacionats amb la covid-19.

A aquesta circumstància, s’hi afegeix que en acabar l’acte el vocal designat a proposta del PP José Antonio Ballestero ha pres la paraula per demanar un “visca el rei” que ha corejat tot l’auditori.

Al llarg del seu discurs, Lesmes ha recordat la fórmula amb la qual la Constitució es refereix a la justícia, que assenyala que “emana del poble i s’administra en nom del rei”.

Aquesta breu frase expressa, a parer seu, la legitimitat del poder judicial, “que emana, com tots els poders de l’Estat, del poble espanyol en el qual resideix la sobirania nacional, i expressa també que l’administració de la justícia es fa en nom de qui simbolitza la unitat i permanència de l’Estat”. Es conjuga així segons Lesmes, i de manera harmònica, “les idees de sobirania i unitat de la nostra nació”.

Presència del Rei

Per tot això el president del Suprem ha recordat que la presència del rei en l’acte d’entrega de despatxos “va molt més allà del protocol” per la seva “gran dimensió constitucional i política, expressió del suport permanent de la Corona al poder judicial en la defensa de la Constitució i de la llei en benefici de tots els espanyols”.

Així, “siguin quines siguin les circumstàncies que ho han motivat”, Lesmes ha expressat en nom del CGPJ el ferm desig que el rei “pugui continuar encoratjant amb la seva presència a Barcelona els nous jutges en l’acte d’inici de la seva apassionant i difícil tasca de protegir els drets dels espanyols i l’ordre jurídic”.

Al llarg de la seva intervenció, el president el CGPJ s’ha adreçat als integrants de la LXIX promoció per advertir-los que hauran d’afrontar situacions de solitud, en les quals tindran “la sensació de ser els únics baluards de l’estat de dret” en circumstàncies adverses que posaran a prova el seu compromís amb la institució a la qual pertanyen.

“Davant d’això, la fermesa i el convenciment en els valors constitucionals hauran de ser el far que us guiï de manera permanent”, ha afegit Lesmes, que s’ha mostrat convençut que afrontaran els reptes que se’ls presentin amb entrega, il·lusió i integritat, actuant sempre en benefici d’Espanya”.

Després de subratllar que a partir d’avui han passat a formar part d’un poder de l’Estat, el president del poder judicial ha recordat als nous jutges que s’integren en una institució, la judicial, a la qual es deuen “més enllà d’interessos particulars”.

“Aquesta, i no cap altra, és l’essència del servei públic: el servei a Espanya. I aquesta és l’essència que us dignifica, i de manera especial aquells de vosaltres, que sou la gran majoria, la primera destinació de la qual serà precisament aquí a Catalunya, un territori tan íntimament lligat a aquesta Escola Judicial on heu completat la vostra formació i us heu fet jutges”, ha afegit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca