Cañas exposa com Puigdemont és el gran maldecap de l’Estat

Diu que "l'ofèn" i "violenta" que el president legítim "camini lliurement" pel Parlament Europeu

Publicitat

L’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas diu que “l’ofèn” i “violenta” que els eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí “caminin lliurement” pel Parlament Europeu. En una entrevista a l’ACN, Cañas assegura que cal “evitar” que Puigdemont, Comín i Ponsatí estiguin “a la casa de la democràcia europea” i veu “segur” que l’Eurocambra els aixecarà la immunitat. “M’agradaria que estiguessin a la presó, que és on haurien d’estar, i no aquí”, afegeix. A més, l’eurodiputat de Ciutadans considera una “desgràcia” el possible indult als líders independentistes per “aconseguir aprovar uns pressupostos”, en referència a la negociació del govern espanyol.

Per Cañas, cal “endurir” les condemnes pels delictes de rebel·lió i sedició i “tipificar” en el Codi Penal els “cops d’estat civils” com el que considera que va haver a Catalunya l’octubre del 2017 per tal “d’evitar dubtes”.

En aquest senti, Cañas critica que el govern de Pedro Sánchez vulgui “reduir” les condemnes per sedició i rebel·lió. “El que està fent és obrir la porta a què ho tornin a fer”, adverteix Cañas, que remarca que l’independentisme no va aconseguir la independència el 2017 ni ho farà en el futur.

“No s’ha de fer una reforma del Codi Penal perquè aquells que han violat la llei surtin de la presó, sinó perquè aquells que pensen tornar a fer-ho sàpiguen que no passaran sis anys a la presó, sinó vint”, subratlla.

Publicitat

Per l’eurodiputat de Ciutadans, cal especificar en el Codi Penal el delicte d’aquells que “insten al tumult i la violència i utilitzen els ciutadans per aconseguir els seus objectius perquè ho paguin”.

“No hi ha cap delinqüent a Espanya que advertint que tornarà a cometre un delicte pugui obtenir una mesura de gràcia. És una desgràcia que estiguem en un país on el president juga a grapejar el Codi Penal i a utilitzar figures excepcionals per aconseguir aprovar uns pressupostos”, denuncia.

La reforma de l’euroordre i el suplicatori

Des de fa un any, una de les principals prioritats de Ciutadans a l’Eurocambra és forçar la reforma del sistema d’euroordres perquè “alguns aspectes són ineficients”. “Quan es van establir els delictes d’entrega automàtica, el legislador mai no va pensar que hi hauria un colpista institucional”, diu en referència a l’expresident Puigdemont.

Davant la poca voluntat de l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, d’ampliar la llista de delictes per a l’entrega automàtica, Cañas diu que seguiran “insistint”. “És una feina que continuarem fent fins que ho aconseguim”, assenyala.

L’objectiu, diu Cañas, és que “un polític que trenca el principi de legalitat mai més es pugui moure lliurement per Europa per la manca d’harmonització de codis penals”.

Pel que fa al suplicatori contra Puigdemont, Comín i Ponsatí, l’eurodiputat de Ciutadans dona per fet que l’Eurocambra els aixecarà la immunitat, però no veu tan clar que la justícia belga accepti l’extradició. “On no aniran quan perdin el suplicatori és a França”, assegura.

“Bèlgica ha trencat la confiança mutua”, critica, tot i que veu una “millora” en el fet que el país “hagi passat d’emparar terroristes a fer-ho amb colpistes”. “Això posa en risc la democràcia”, apunta.

Diu que Torra hauria d’haver convocat ja eleccions

Per Cañas, el president de la Generalitat, Quim Torra, hauria d’haver convocat ja eleccions davant una possible inhabilitació. “Una persona responsable hauria d’haver convocat eleccions”, diu l’eurodiputat de Ciutadans, que acusa Torra “d’utilitzar” la institució per als seus “objectius polítics”.

L’eurodiputat de Ciutadans critica que al president de la Generalitat no “l’importi desprestigiar i inhabilitar la institució” i denuncia “deu anys de bloqueig” a Catalunya. “Vivim una situació crítica, no pel debat sobre independència sí o no, sinó per una situació econòmica gravíssima”, apunta.

En aquest sentit, aposta per una aliança “constitucionalista” en les pròximes eleccions catalanes per començar a “resoldre problemes reals”. “El que ha d’unir no és frenar el separatisme, sinó poder governar Catalunya d’una manera diferent. Aquest és el vertader nucli del debat”, remarca.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca