Puigdemont remarca que la victòria “o és coral i col·lectiva o no és”

Demana una "resposta de país" apel·lant les forces democràtiques no independentistes per fer front a una inhabilitació

Publicitat

L’expresident de la Generalitat i líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha evitat pronunciar-se sobre si es presentarà a les primàries del seu partit per ser candidat a les pròximes eleccions. “No és el moment de prendre cap decisió”, ha respost en una entrevista a Catalunya Ràdio. I s’ha limitat a afirmar que treballarà “des del lloc on sigui millor fer possible” una república independent. Davant la possibilitat inhabilitació ferma del president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit que seria una “salvatjada democràtica” i ha demanat una “resposta de país” apel·lant al suport de les forces democràtiques no independentistes. Segons ha assegurat, ell donaria suport al president José Montilla si es trobés en aquesta situació.

Puigdemont ha recordat que el congrés de JxCat encara no ha culminat i que, per tant, no estan convocades les primàries per escollir els candidats a les pròximes eleccions. En aquest sentit, ha considerat “prematur” parlar de les seves intencions. “Jo el que vull fer és tornar a casa amb una república independent. Treballaré des del lloc on sigui millor per fer-ho possible. I el millor lloc per fer-ho possible, el decidiré en el moment de prendre la decisió”, ha afegit deixant tots els escenaris oberts.

A més, Puigdemont ha afegit que, en les seves circumstàncies, no pot fer plans a llarg termini perquè amb una setmana “pot canviar tot”.

Pel que fa a la unitat de l’independentisme, Puigdemont ha destacat que malgrat que les “profundes discrepàncies” han estat capaços de posar-se d’acord “per fer grans coses” i, en aquest sentit, s’ha mostrat “molt optimista” que seran capaços de tornar-ho a fer en el futur.

Publicitat

“Aquesta història l’hem de fer a milions de mans. O és coral i col·lectiva o no és. Qui pretengui ser hegemònic per tirar endavant ell sol, i parlo per tothom, no és honest perquè no podrà ser. És legítim tenir una hegemonia partidista però no és útil en el procés de la independència”, ha argumentat.

Amb relació a la probable inhabilitació ferma del president Torra per mantenir la pancarta en favor dels “presos polítics i exiliats”, Puigdemont ha defensat que cal una “resposta de país” perquè es tracta d’una situació que concerneix tota la societat.

Segons ha dit, si fos José Montilla la persona inhabilitada per una pancarta com aquesta, ell estaria “incondicionalment al seu costat”. Puigdemont ha denunciat que Torra està “amenaçat” pels poders de l’estat per exercir un dret fonamental i ha fet una crida a les forces democràtiques no independentistes.

I preguntat per les declaracions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en què acusa l’independentisme de judicialitzar la política, Puigdemont ha respost que té “una barra molt gran”. “Voler expulsar-se responsabilitats potser s’entén però voler culpar-nos a nosaltres que som les víctimes, és d’una barra sideral”, ha conclòs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca