El Gobierno no fa cas de les sentències del TEDH ni de l’ONU

No preveu aprofitar la reforma del Codi Penal per la sedició per modificar les injúries a la Corona

El govern espanyol “no està treballant” en aquest moment en la reforma dels articles 490 i 491 del Codi Penal que recullen penes de presó i multes pels autors de delictes de calúmnies i injúries a la Casa Reial. Fonts del Ministeri de Justícia asseguren que la reforma legal que vol impulsar de manera imminent se cenyeix per ara als articles que fan referència al delicte de sedició i a la transposició de directives europees sense relació als articles que han servit per emetre sentències contra rapers com Valtonyc i Pablo Hasél. Podem va anunciar la voluntat d’impulsar en solitari una proposició de Llei al Congrés per despenalitzar les injúries a la Corona, però per ara el Congrés només té en tràmit la que va presentar ERC a mitjans d’agost.

Publicitat

L’executiu de Sánchez no treballa per ara en la reforma des articles que fan referència al rei malgrat que va acceptar les recomanacions en aquesta direcció que va rebre el 22 de gener recollides a l’Examen Periòdic Universal de la ONU. L’Examen Periòdic Universal és un mecanisme del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que avalua cada cinc anys els progressos en matèria de garanties fonamentals a cadascun dels seus 193 estats membres.

En concret, el govern espanyol va acceptar la recomanació de Bèlgica que li demanava “garantir la llibertat d’expressió i d’opinió mitjançant una reforma del Codi Penal perquè els delictes tipificats s’ajustin a les definicions reconegudes internacionalment”. L’Estat es va comprometre a iniciar “una revisió dels delites d’injúries a la Corna i delictes contra sentiments religiosos recollits al Codi Penal”.

El Tribunal Europeu dels Drets Humans també s’ha pronunciat en aquesta direcció en diverses ocasions. El març del 2018 aquest tribunal va condemnar l’Estat a indemnitzar Jaume Roura i Enric Stern –condemnats a 15 mesos de presó el 2008 per cremar fotografies del rei en una manifestació a Girona- per haver vulnerat el seu dret a la llibertat d’expressió protegit a l’article 110 del Conveni Europeu de Drets Humans. Estrasburg va advertir que la “protecció especial” de la Corona “no s’ajusta a l’esperit del Conveni Internacional dels Drets Humans”.

El TEDH també es va pronunciar en contra de l’Estat per la condemna a Arnaldo Otegi per injúries a la Corona per haver assegurat que el rei d’Espanya és “el responsable dels torturadors i el que protegeix la tortura i el que imposa el seu règim monàrquic al nostre poble a través de la tortura i la violència”. L’estat va acabar condemnat a indemnitzar el líder abertzale per violar la seva llibertat d’expressió, perquè “una pena de presó imposada per una infracció comesa en el terreny del discurs polític no és compatible amb la llibertat d’expressió garantida al Conveni Europeu de Drets Humans”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Aragonès defensa el pacte dels PGE “per responsabilitat”

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimecres que han arribat a un pacte amb el Govern...

Les institucions apel·len els homes per denunciar i combatre la violència masclista

Les institucions han apel·lat aquest dimecres els homes perquè denunciïn i combatin la violència masclista que observin o coneguin en altres homes, com amics...

Otegi defensa que la independència “passa per dir ‘Sí’ als pressupostos de l’Estat

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha defensat aquest dimecres que el procés cap a la independència del País Basc "avui passa per...

Colau encara no ha donat cap explicació del tret d’un agent de la Guardia Urbana a un sensellar

La líder de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha acusat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, d'"amagar-se" després del tret que un agent...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca