Aragonès surt en defensa de Torra

El vicepresident diu que la reforma del delicte de sedició és una "solució parcial" i aposta per la llei d'amnistia

Publicitat

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha afirmat que les declaracions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, acusant el president de la Generalitat, Quim Torra, de judicialitzar el conflicte polític català “no són acceptables” i ha subratllat que qui acusa és la Fiscalia, que depèn de l’executiu de Sánchez. “Ara sembla que diu no la controla tant”, ha comentat a Ràdio 4 Aragonès, que ha recordat que fa un any en campanya electoral va deixar clar que depenia de l’executiu. D’altra banda, el vicepresident del Govern ha assegurat sobre la possible modificació del delicte de sedició que “és una solució parcial” i ha apostat per una llei d’aministia. Tot i així, ha dit que primer caldria conèixer la proposta “amb detall”.

Pel vicepresident, que també ha criticat Sánchez que fes aquestes afirmacions just quan s’han complert tres anys dels escorcolls al Departament d’Economia, si l’Estat vol resoldre el conflicte polític “ha de fer molts més esforços”. Sobre la resposta del president de la Generalitat, que aquest diumenge va dir a Sánchez que era “un tros quòniam”, Aragonès ha restat importància a la crítica i ha dit que és una expressió de “les més suaus” que ha escoltat darrerament en política.

Segons el vicepresident de la Generalitat, cal que Sánchez demostri que vol resoldre el conflicte polític català i ho situï com una “prioritat”. En aquest sentit, ha criticat al PSOE un “excés de tacticisme a curt” i que “només pensa a quinze dies vista”. Per Aragonès, cal començar “desjudicialitzant” i “corregir” la política duta a terme per l’anterior govern de Mariano Rajoy, que “va fer que jutges i fiscals responguessin a un reclam polític”. “Això s’ha de corregir, calen passos clars”, ha dit aquest dilluns al matí en una entrevista a Ràdio 4.

Per això, ha mostrat el seu escepticisme sobre la possible reforma del delicte de sedició que podria tenir lloc properament. “El que no podem fer és anar a solucions parcials perquè sinó el conflicte continuarà”, ha afirmat Aragonès, que ha afegit que si al final és així les solucions “quedaran en mans dels jutges”.

Publicitat

Amb tot però, Aragonès s’ha mostrat disposat a escoltar la proposta que pugui engegar el govern espanyol. “Per responsabilitat, qualsevol cosa que serveixi per millorar les condicions dels presos exiliats, la meva obligació és estudiar-ho”, ha subratllat el vicepresident. Segons la seva opinió, “si es plantegen reformar el Codi Penal és perquè reconeixen que la sentència és injusta”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes