“Tothom pateix per qui tindrà més vots, més cadires i més pastís”

Ponsatí no veu "cap urgència" per fer eleccions

Publicitat

L’eurodiputada de ‘Junts’, Clara Ponsatí, no veu “cap urgència” per celebrar eleccions i aposta per esgotar la legislatura si el Tribunal Suprem inhabilita el president Quim Torra. En una entrevista a l’ACN, l’exconsellera d’Educació qüestiona que uns nous comicis ajudin a afrontar la “delicada” situació que hi ha a Catalunya per la pandèmia, però assegura que entén els arguments d’aquells que demanen anar a les urnes i dels qui s’hi oposen. “Tothom pateix per qui tindrà més vots, més cadires i més pastís”, conclou. Preguntada per la remodelació de Govern, Ponsatí veu “sorprenent” que no hagi afectat cap conseller d’Esquerra Republicana. “Hi ha hagut disfuncions importants en conselleries d’ERC”, critica.

L’eurodiputada i economista veu “estrany” que Torra no hagués fet aquests canvis abans perquè quan va començar “es va trobar el govern fet”. Feia gairebé un any que Ponsatí demanava insistentment la dimissió del ja exconseller d’Interior, Miquel Buch, per la reacció dels Mossos a les protestes contra la sentència de l’1-O. Ja fora de l’executiu, Ponsatí evita comentar el cessament.

Inhabilitació de Torra

En ple debat sobre la continuïtat del Govern, l’exconsellera d’Educació considera que “donar per fet que s’han de convocar eleccions” per la inhabilitació de Torra és mantenir-se “en una deriva de pèrdua de sobirania i dignitat”. Per a ella, aquesta dinàmica ja va començar el 2018 amb la investidura fallida de l’expresident Carles Puigdemont.

Publicitat

Ponsatí dubta de la utilitat d’anar a les urnes si “segurament” el resultat serà un altre govern de coalició de JxCat i ERC.

“No veig cap urgència especial que no tingui a veure amb aclarir qui és més popular entre els independentistes”, apunta.

Independent de Junts

Eurodiputada gràcies al Brexit, Ponsatí va entrar a l’Eurocambra a principis d’any ocupant un escó al costat de Puigdemont i l’exconseller Toni Comín. Tot i concorre a les eleccions europees amb ‘Junts’, Ponsatí prefereix continuar com a figura independent i per ara no es planteja integrar-se al nou partit de Junts per Catalunya, com sí que ha fet Comín.

“Les meves lleialtats són conegudes i crec que no cal”, afirma.

A banda dels moviments als partits, les divisions internes del moviment secessionista també estan al centre de debat de cara a una nova cita electoral. “Seria bo que la direcció de l’independentisme fos més coral”, opina Ponsatí davant la pregunta de si els actuals líders de JxCat i ERC haurien de deixar pas a nous lideratges. Segons ella, sí que existeixen “forats” perquè entrin nous polítics, però creu que “falten persones disposades a estar a primera línia”.

“L’independentisme no és un negoci gaire lluït”, recorda l’economista.

Plans de futur

“Hi haurà progressos en el nostre combat i crec que tindré l’oportunitat de tornar a Catalunya com una persona lliure”, pronostica. Ara mateix, però, no és optimista sobre el “futur polític immediat de l’independentisme”.

Ara bé, Ponsatí es mostra disposada a tornar a Catalunya encara que no sigui en llibertat si és per un objectiu polític. “Mentre sigui eurodiputada tinc immunitat a l’estat espanyol, malgrat el que digui el jutge Pablo Llarena i el Tribunal Constitucional”, avisa. Tanmateix, no està entre els seus plans immediats trepitjar Catalunya: “Tenim 4 anys al davant”.

Tornada a l’escola

Com a exconsellera d’educació, Ponsatí lamenta que “es parli a la lleugera” de posar ràpidament més mestres a les escoles per les limitacions que suposa la pandèmia. Tem que això pugui afectar la qualitat de l’ensenyament. “Em preocupa que baixi el nivell”, diu.

Ponsatí veu “més raonable” administrar els horaris i dies d’assistència a classe en cas que hi hagi “limitacions d’espai” a l’aula. “Ser mestre és una cosa molt important, no s’improvisa així com així”, rebla.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca