El Sónar+D CCCB celebrarà una edició virtual i presencial amb més de 140 artistes i ponents i 70 activitats

Serà la setmana que ve i inclou artistes com Max Cooper, Arca, Maria Arnal i Marcel Bagés, Ryoji Ikeda, i Nicola Cruz

Publicitat

El Sónar+D CCCB 2020 celebrarà una edició extraordinària en formats virtual i presencial amb 140 artistes i ponents participen en més de 70 activitats entre concerts, debats, Dj sets, workshops, exposicions i nous formats com vídeo càpsules produïdes per al festival. El 18 i 19 de setembre Sónar retransmet tota la programació en dos canals de streaming i amb continguts exclusius ‘on demand’. L’oferta conviurà amb activitats en viu al CCCB amb aforament limitat. El programa inclou estrenes i shows exclusius de Max Cooper, Ryoji Ikeda, Nicola Cruz, Morad, Ms Nina, El Niño de Elche, i la xerrada entre Holly Herndon i Richie Hawtin. Les actuacions d’Arca i Maria Arnal i Marcel Bagés es podran seguir, a més d’en línia, en viu al CCCB.

La programació en directe via streaming tindrà lloc el divendres 18 i el dissabte 19 de setembre, entre les 10:30h del matí i les 02:00h de la matinada a través de www.sonar.es i www.sonarplusd.com. Les activitats presencials al CCCB se celebraran els dos dies entre les 10:30h del matí i les 00:00h de la nit, mentre que les sessions de DJ des de la Torre d’Alta Mar podran seguir-se únicament online de 12:00h del migdia fins a mitjanit.

Els continguts de vídeo sota demanda estaran disponibles de forma ininterrompuda des de l’inici de festival, el divendres a les 10:30h del matí i fins al seu tancament el dissabte nit a les 02:00h.

Sónar+D CCCB ha explicat en un comunicat que “proposa atendre principalment les necessitats i inquietuds de les comunitats locals, així com destacar les millors idees per al present i el futur immediats”. El programa d’activitats s’ofereix com una finestra excepcional per mostrar el talent artístic, científic i tecnològic de Barcelona i de Catalunya. Més de 44 artistes locals protagonitzen el gruix de la programació musical i audiovisual i 32 professionals i experts de la ciutat i el país lideren els debats, conferències i presentacions de projectes.

Publicitat

Els dos dies, des de la Torre d’Alta Mar -amb vistes panoràmiques de la ciutat de Barcelona-, hi haurà una selecció dels DJ més excitants de l’escena local. La programació, en associació amb dublab BCN, comptará amb People You May Know, BB Cream, Rumbler, Shelly, Bill Baggins, Cat Gabal, MBODJ, C.E.E. Shepherds, nueen, Anti-Drone Squad, Daniel 2000, Dani Blue, Troya Modet i Ivy Barkakati.

El programa de conferències, debats i presentacions girarà al voltant de cinc eixos temàtics: el tema principal serà la ciència i el seu enfocament transdisciplinar en els camps de la bioacústica, la neurociència, el biohacking i el canvi climàtic. Els altres quatre eixos se centren en la robòtica i la seva interacció amb ens vius, els avenços en tecnologia immersiva i hiperrealitat, la intel·ligència artificial i el seu paper en les economies de la creativitat i, com sempre a Sónar, els nous interfaces i eines per a la creació musical i audiovisual.

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i la Torre d’Alta Mar són les seus i platós principals dels dos canals de streaming de Sónar+D CCCB. A ells se sumen altres espais de la ciutat com el del Centre d’Arts Digitals IDEAL, els estudis de betevé, el Centre d’Art Santa Mònica o Torre Barrina -a L’Hospitalet de Llobregat-, a més de vuit estacions de la xarxa de metro i de nombroses peces artístiques gravades en espais de ciutats com Londres, Berlín, Madrid, Quito, Tallin o Tòquio.

Prop de 40 entitats de l’àmbit cultural, educatiu i científic s’uneixen al programa amb la participació de més de 50 ponents i la presentació de diversos projectes, com el programa UPC Arts de la Universitat Politècnica de Catalunya, l’IDIBELL (Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge), Eina/Idea, Hangar, IED (Institut Europeu de Disseny), el Màster d’Art Sonor de la Universitat de Barcelona, el programa S+T+ARTS (STARTS) de la Unió Europea, el festival Ars Electronica o Factory Berlin. A més de desenes de representants d’empreses d’innovació tecnològica i indústries creatives de la ciutat com Broomx, Futura Space, Antiloop, Sonosuite, Glassworks o Protopixel, entre altres.

Sónar+D CCCB 2020 és una iniciativa d’Advanced Music i CCCB amb la col·laboració de betevé, el Departament de Cultura, l’Ajuntament de Barcelona i el programa Creative Europe de la Unió Europea, We Are Europe i Impost Turístic. En associació amb dublab BCN, Mixcloud, IDEAL i Torre d’Alta Mar. Entitats col·laboradores: Institut Ramon Llull, la plataforma Catalan Arts Music de l’ICEC (Institut Català de les Indústries Culturals), Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, Fundació Banc Sabadell i TMB.

Programació musical

Les actuacions abasten tot l’espectre del directe, des de shows tecnològics fins preestrenes d’àlbums i dj sets, tant en format presencial com de vídeo càpsules creatives en exclusiva per al festival. Durant dues jornades Sónar estrenarà multitud de shows des de diverses ciutats i espais de tot el món.

El músic britànic Max Cooper, també doctorat en biologia computacional, investiga el concepte d’infinit des de tots els angles col·laborant amb artistes i científics. “Max Cooper Live AV Show”, serà un show audiovisual exclusiu des Kings Place Studios de Londres.

Arca al Teatre del CCCB

Arca, la productora, artista, dj i icona contemporània, oferirà un DJ set especial en directe des del Teatre del CCCB de Barcelona. Després de la publicació de ‘KiCk i’, un dels àlbums més ben rebuts el 2020, aquesta serà la seva primera actuació en directe després del confinament. La compositora de Detroit Laurel Halo actuarà des de la Haus der Kulturen der Welt de Berlín, en una petita mostra del seu so que transita entre el pop, l’ambient, el club i l’electrònica experimental.

Des del seu estudi de Tòquio, el cèlebre dissenyador, artista, investigador i productor Daito Manabe, farà una conferència performàtica audiovisual interrelacionant les matemàtiques, la física i la tecnologia. Per la seva part, Ryoji Ikeda -pioner de la música avançada i l’art digital-, desvetllarà la primera versió de la seva pròxima instal·lació.

El músic i productor equatorià Nicola Cruz oferirà un concert exclusiu des de Quito amb temes inèdits del seu pròxim àlbum al costat del percussionista Andrés Benavides. Des de Matadero de Madrid, un dels artistes més rellevants de l’panorama espanyol, l’innovador Niño de Elche, presentarà en viu la peça ‘Segunda diferencia: Oraciones del siglo XXI’, un avançament del seu proper treball.

Des de la mateixa ciutat estaran Ms Nina -una de les creadores i ambaixadores de el moviment Neo-perreo-, amb un retrat íntim de l’artista durant el confinament. O el projecte audiovisual inèdit de Chenta Tsai -també conegut com Putochinomaricón- inspirat en una col·lecció d’històries sobrenaturals escrites pel poeta i erudit de la dinastia Qing ‘Iuan Mei’ (袁枚, 1716-1798). La performance es compon de sons, imatges i espais que han estat significatius per a Chenta Tsai a l’hora de reconnectar amb les seves arrels com a persona racializada migrant asiàtica dissident sexual.

Talent local

Sónar+D CCCB 2020 proposa atendre les necessitats i inquietuds de les comunitats creatives locals de Barcelona, amb la voluntat d’enfortir el teixit cultural de la ciutat i de país. Des del Teatre CCCB, Maria Arnal i Marcel Bagés oferiran la preestrena en directe -en format showcase- del seu nou àlbum. Des del Centre d’Arts Digitals IDEAL, es presentaran les col·laboracions especials en format audiovisual immersiu d’Alba G. Corral amb Carles Viarnés i entre John Talabot i Desilence. També es podrà gaudir del show ‘Acte de Fe’ de Grandia / Martorell / Vilajuana. Des dels estudis de betevé tindran lloc les performances exclusives de Morad.

A tots aquests shows se sumen 14 sessions de DJ i 6 shows dels més rellevants artistes de l’escena local, en col·laboració amb la plataforma de ràdio online dublab BCN. Des del Teatre CCCB tindran lloc els directes de Huma feat. Eyesberg 3D Light Show, Ylia, Marçal Xirau, Ikram Bouloum, Ubaldo i, també aquí, Nara is Neus, en aquesta ocasió, interpretant ‘Afterimage’ feat. Sasha AV set.

Des de la Torre d’Alta Mar, amb vistes panoràmiques 360º de la ciutat de Barcelona, punxaran: People You May Know, BB Cream, Rumbler, Shelly, Bill Baggins, Cat Gabal, MBODJ, C.E.E. Shepherds, nueen, Anti-Drone Squad, Daniel 2000, Dani Blue, Troya Modet i Ivy Barkakati.

Documental ‘The Catalan Electronic Music Scene’

Sónar+D CCCB 2020 estrena a més ‘The Catalan Electronic Music Scene’ (2020), un documental produït per Catalan Arts, la marca d’internacionalització de l’Institut Català de les Empreses Culturals, i amb guió de Javier Blánquez, que mostra la varietat i vitalitat de l’escena electrònica de Catalunya a través d’alguns dels artistes i dj’s més destacats del moment: Rosalía, Coyu, beGun, Pina, Ylia, C.P.I., JMII, Pedro Vian, Coyu, Sustainer i Luna Ki. El documental pretén obrir una finestra a l’escena musical catalana i contribuir a la seva projecció internacional.

Programa de workshops

Sónar+D CCCB proposa nou workshops que es poden seguir tant de manera en línia com presencial sobre múltiples temes com la realitat virtual, les múltiples aplicacions dels algoritmes o el disseny. Els estudis de Barcelona Be another lab i Antiloop mostraran les noves aplicacions de la realitat virtual; Mario Santamaría descobrirà el recorregut físic que fa el servidor de les nostres webs; Lina Bautista (Linalab) oferirà una introducció al live coding per donar els primers passos en el món “algorave”; Roland Olbeter i Urbez Capablo mostraran la interacció entre robòtica i algoritmes; Elisabet Roselló introduirà el públic en el disseny de futurs, mentre que l’Alba G.Corral mostrarà plataformes descentralitzades de col·laboració i creació. Protopixel impartirà un workshop col·laboratiu de disseny de llums en dues ciutats simultàniament: Barcelona i Berlín; i, finalment, Sonosuite donarà pistes per detectar errors en una col·lecció musical.

Tant al CCCB com en línia hi haurà un total de 15 activitats entre presentacions d’estudis creatius, universitats de Barcelona i instal·lacions artístiques. Presentaran instal·lacions artístiques presencials els estudis Broomx -amb el seu innovador sistema de projecció immersiva- i Antiloop, que presentaran les seves eines per crear experiències de realitat virtual de gran format i multi-usuari.

Per primera vegada, betevé, el mitjà de comunicació públic de Barcelona, serà l’encarregat de la realització i la retransmissió en directe de Sónar+D 2020. A més, alguns dels continguts es podran seguir a través del canal de televisió.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes