Les lamentacions de Montilla amb la Diada

Ja no és "un símbol compartit" i diu que l'independentisme se l'ha apropiat

L’expresident de la Generalitat José Montilla ha lamentat que la Diada ja no és un “símbol compartit” dels catalans ja que s’ha convertit “en l’expressió d’un determinat projecte polític”. En una declaració publicada coincidint amb la setmana de l’11 de setembre, Montilla deplora l’apropiació que l’independentisme ha fet sobre la Diada i altres símbols nacionals de Catalunya. La Diada, sosté, “ha de ser un símbol de la unitat del país entorn un conjunt de valors i d’anhels àmpliament compartits, per damunt d’ideologies, de compromisos partidaris i de projectes polítics”. “La Diada, la senyera de les quatre barres sense afegitons i l’himne constitueixen els símbols d’aquesta unitat nacional”, ha reflexionat.

Publicitat

Per a Montilla, els símbols representen “la nació gran”, formada pels catalans sobiranistes, els que volen millorar l’autogovern i també “els que creuen, ben lliurement, que ni una cosa ni l’altra són avui una necessitat”. A més, ha criticat que el procés independentista “no ha comportat cap avenç en l’autogovern, ni millora del finançament, ni canvis en l’organització territorial de l’Estat, ni millores competencials”.

“Tenim unes institucions afeblides, una societat amb símptomes clars de divisió i una evident pèrdua de reputació de les nostres institucions d’autogovern”, ha esgrimit, a banda de líders polítics a la presó i “d’altres que han marxat”. Per això, ha lamentat que l’activitat política a Catalunya “ha quedat reduïda al debat sobre la confrontació” mentre “la governació del país ha quedat en segon terme” i Catalunya ha perdut la “capacitat d’influència a la política estatal”.

Montilla també s’ha referit a les manifestacions independentistes previstes per aquest divendres i ha advertit que, amb el seu disseny actual, comporten “un increment dels riscos d’expansió” del coronavirus. “Convé que qualsevol acte de celebració de la festa nacional no comporti riscos per a la salut”, ha demanat, i ha emplaçat els poders públics a protegir el dret a manifestació i, sobretot, el dret “fonamental” a la vida.

L’expresident i exsenador situa la pandèmia de covid-19 com a “la principal de les urgències” de Catalunya i avisa de conseqüències “catastròfiques” en l’àmbit social i econòmic. “Davant d’això, s’imposa una actitud de col·laboració, de sumar, de cercar la unitat i d’estalviar-nos els retrets mutus”, ha valorat, i ha rebutjat aprofitar la situació per atiar la confrontació. Així mateix, ha exigit a la Generalitat “que governi” i que “deixi les polèmiques i les querelles partidàries en segon terme”. “Aquesta celebració de la Diada hauria de servir per tancar ferides, no per eixamplar-les”, ha conclòs.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca