Les lamentacions de Montilla amb la Diada

Ja no és "un símbol compartit" i diu que l'independentisme se l'ha apropiat

Publicitat

L’expresident de la Generalitat José Montilla ha lamentat que la Diada ja no és un “símbol compartit” dels catalans ja que s’ha convertit “en l’expressió d’un determinat projecte polític”. En una declaració publicada coincidint amb la setmana de l’11 de setembre, Montilla deplora l’apropiació que l’independentisme ha fet sobre la Diada i altres símbols nacionals de Catalunya. La Diada, sosté, “ha de ser un símbol de la unitat del país entorn un conjunt de valors i d’anhels àmpliament compartits, per damunt d’ideologies, de compromisos partidaris i de projectes polítics”. “La Diada, la senyera de les quatre barres sense afegitons i l’himne constitueixen els símbols d’aquesta unitat nacional”, ha reflexionat.

Per a Montilla, els símbols representen “la nació gran”, formada pels catalans sobiranistes, els que volen millorar l’autogovern i també “els que creuen, ben lliurement, que ni una cosa ni l’altra són avui una necessitat”. A més, ha criticat que el procés independentista “no ha comportat cap avenç en l’autogovern, ni millora del finançament, ni canvis en l’organització territorial de l’Estat, ni millores competencials”.

“Tenim unes institucions afeblides, una societat amb símptomes clars de divisió i una evident pèrdua de reputació de les nostres institucions d’autogovern”, ha esgrimit, a banda de líders polítics a la presó i “d’altres que han marxat”. Per això, ha lamentat que l’activitat política a Catalunya “ha quedat reduïda al debat sobre la confrontació” mentre “la governació del país ha quedat en segon terme” i Catalunya ha perdut la “capacitat d’influència a la política estatal”.

Montilla també s’ha referit a les manifestacions independentistes previstes per aquest divendres i ha advertit que, amb el seu disseny actual, comporten “un increment dels riscos d’expansió” del coronavirus. “Convé que qualsevol acte de celebració de la festa nacional no comporti riscos per a la salut”, ha demanat, i ha emplaçat els poders públics a protegir el dret a manifestació i, sobretot, el dret “fonamental” a la vida.

Publicitat

L’expresident i exsenador situa la pandèmia de covid-19 com a “la principal de les urgències” de Catalunya i avisa de conseqüències “catastròfiques” en l’àmbit social i econòmic. “Davant d’això, s’imposa una actitud de col·laboració, de sumar, de cercar la unitat i d’estalviar-nos els retrets mutus”, ha valorat, i ha rebutjat aprofitar la situació per atiar la confrontació. Així mateix, ha exigit a la Generalitat “que governi” i que “deixi les polèmiques i les querelles partidàries en segon terme”. “Aquesta celebració de la Diada hauria de servir per tancar ferides, no per eixamplar-les”, ha conclòs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes