Els preus dels pisos que lloguem

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Ja no comprem pisos. No tenim tant poder adquisitiu per fer-ho. La solució és llogar-los. Però ho fem sota uns preus que han arribat a ser abusius. Els preus dels lloguers no han parat de pujar des de 2014 a tota Catalunya. En cinc anys s’han encarit gairebé un 40%.

Els lloguers a Catalunya actualment ronden entre els 700 i 800 euros de mitjana al mes, segons dades de l’Idescat. Una autèntica situació desmesurada, ja que cal tenir en compte que les rendes per habitatge han augmentat 30 vegades més que els salaris i tot això en pocs anys. En resumides paraules, una gran part dels nostres sous van destinats a pagar el lloguer.

El Sindicat de Llogateres fa un any que treballa en la proposició d’una llei per revertir i regular aquesta situació tan crítica. Aquesta, que rep el nom de: llei de Contenció i Moderació del Preu del Lloguer, ja ha estat presentada al Parlament i es troba a l’espera de la votació d’aquest dimecres perquè pugui entrar en vigor. Des del Sindicat i així ho transmet el seu portaveu, Rodrigo Martínez, creuen que l’aplicació d’aquesta llei pot canviar la vida de moltes famílies i que aquest dimecres ens trobarem a les portes d’un fet històric.

Són conscients que aquesta llei no regularà la situació d’un dia per l’altre però creuen que és un primer pas ferm per a poder obtenir altres mesures, com per exemple l’abolició de les fiances. A més, tenen molt clar, que si finalment aconsegueixen posar un límit a les pujades dels lloguers, directament també s’estaran disminuint els desnonaments. Una altra problemàtica que va lligada als alts preus i que també ha de preocupar.

- Publicitat -

De moment, la proposició de llei ja va ser presentada al Parlament i va rebre el suport de la CUP, ERC, els comuns i JuntsxCat. Però poc després, aquests últims van presentar 8 esmenes que des del Sindicat han valorat molt negativament. Tal com explica Martínez, consideren que aquestes propostes de Junts deixen la proposada legislació en “paper mullat”. A més, el portaveu afegeix que les han presentat per evitar que la llei s’apliqui i no per millorar-la. Tot i això, estan molt confiades que aquest dimecres s’aprovi i s’apliqui la legislació que proposen. Caldrà veure què passa amb els preus dels pisos que lloguem.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca