L’ANC abandona la idea de la llista unitària

Exigeix "preparar-se" per una DUI efectiva si l'independentisme supera el 50% dels vots

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha descartat proposar i impulsar una llista unitària de l’independentisme per a les properes eleccions catalanes, a diferència de comicis anteriors en què l’entitat sobiranista va ser un dels principals actors a demanar que els partits independentistes es presentessin junts.

Publicitat

En una entrevista d’Europa Press, ha explicat que aquesta opció es va descartar en el full de ruta de l’ANC aprovada en l’Assemblea General que l’entitat va celebrar el 22 de març i que en aquesta reunió es va votar una esmena d’assemblees territorials que ho proposaven i que es va acabar rebutjant.

Així mateix, ha sostingut que l’ANC prefereix no entrar en el debat sobre quan i com han de ser les eleccions, ja que hi ha “interessos electorals dels uns i els altres” i qualsevol cosa que digui l’entitat serà interpretada com que està defensant un partit concret, ha dit.

No obstant això, ha avisat que “aquest ambient preelectoral no és molt bo. Hi ha molta tensió preelectoral, i això genera evidentment unes discussions entre els independentistes més posicionats amb un partit polític o un altre que generen un ambient una mica irrespirable”.

Encara que no demanaran una llista unitària, Paluzie ha afirmat que en aquesta ocasió el que exigeix l’ANC és que els programes electorals dels partits independentistes incloguin la via unilateral i que, si l’independentisme supera el 50% dels vots, “es reactivi la unilateralitat i es preparin per a una declaració d’independència”.

Considera que l’any 2017 es va fer un referèndum unilateral però que la declaració d’independència del 27 d’octubre no es va fer efectiva perquè, al seu judici, el Govern no estava preparat per fer-ho, per la qual cosa considera que, si hi ha més del 50% de suports a l’independentisme, les institucions hauran de “preparar-se per fer una declaració d’independència efectiva”.

“Col·lectivament ens hem de preparar per a una declaració d’independència per ser capaços de sostenir-la”, i ha apuntat que això inclou moltes coses, com temes econòmics, tenir preparats crèdits pont i altres qüestions que permetin fer tots els passos necessaris per fer efectiva la independència.

La presidenta de l’ANC ha reconegut que el que demanen s’assembla molt a les estructures d’estat que el Govern de Carles Puigdemont pretenia fer la legislatura passada, però ha reiterat que en aquell moment no es van dur a terme i que per això ho tornen a reclamar.

“Alguna part de l’independentisme diu que estem en el dia de la marmota. Sí, lamentablement hi ha moltes coses que en aquests anys no s’han fet bé i que hem de fer. Cal assumir que no les van fer bé”, ha subratllat.

Acció i no retòrica

Preguntada per si veu als partits independentistes disposats a fer-ho, ha contestat que, si es basa en el que han fet els dos últims anys, no, però que en el seu moment tampoc semblava que anaven a fer l’1-O, i ha afegit que també dependrà de la mobilització de la societat.

També ha considerat que JxCat i ERC no tenen tantes diferències estratègiques com sembla perquè creu que tenen discursos diferents, però després actuen de la mateixa manera, i ha defensat que l’independentisme ha d’abandonar “la retòrica i el ‘confrontació o diàleg”, i s’ha de centrar a fer accions reals per avançar cap a un Estat propi.

“El que nosaltres volem veure és acció o passos que indiquin i que realment representin que allò que dius ho fas, que allò que dius acaba sent coherent amb allò que fas”, ha afegit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes