Contraatac dels presos polítics i exiliats contra el fiscal Zaragoza

Li retreuen que compari l'independentisme amb ETA i li exigeixen "neutralitat política"

Els presos i exiliats arran de la causa oberta contra el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 han carregat contra el fiscal del Tribunal Suprem Javier Zaragoza per la seva “retorçada interpretació” del dret. L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont; els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull; l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; la secretària general d’ERC, Marta Rovira; el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’exlíder de l’ANC, Jordi Sànchez, publiquen aquest dimarts un article a ‘La Vanguardia’ acusant Zaragoza de “mentir” i exigint-li “neutralitat política”.

Publicitat

Zaragoza va escriure una peça en el mateix diari en què descrivia com a “arbitrària i infundada” la denegació de l’extradició de Lluís Puig per part de la justícia de Bèlgica i criticava la decisió del jutge belga de basar la seva sentència en les conclusions del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU, que per Zaragoza és una “simple opinió d’un grup d’experts contractats ad hoc per les defenses”. Els presos i exiliats arran de l’1-O –a excepció de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel– li recorden que “són experts independents” designats des de l’ONU i que l’Estat espanyol es va defensar davant d’aquest procediment, “la qual cosa significa un reconeixement inequívoc de la competència del Grup de Treball”.

Sobre la no-extradició de Puig, sostenen que la justícia belga “simplement s’ha limitat a complir les normes” i a seguir la interpretació del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) “que tan malament ha caigut a aquells qui vénen donant l’autèntic cop d’estat”. “Qui s’equivoca, i molt, són els qui vénen arrossegant l’Estat espanyol, i al seu sistema judicial, cap a un desprestigi incompatible amb la presumpció democràtica en què tracten d’emparar-se”, avisen.

Així mateix, deploren que Zaragoza comparés “de forma intencionada” el moviment independentista català amb la banda terrorista ETA per “despersonalitzar l’enemic”. Es tracta d’una de “les fal·làcies argumentals habituals entre part de la Fiscalia i la judicatura espanyola”, avisen, i subratllen que ha estat precisament “la defensa de la llibertat i la democràcia” el que els ha dut “paradoxalment a la presó i a l’exili”.

També han lamentat la possibilitat que el TEDH intervingui per revocar la decisió dels tribunals belgues sobre Puig ja que “només podria passar de la mà de Vox”. “No deixa de ser preocupant que un fiscal estigui encoratjant una actuació amb i a través d’una organització privada concreta”, avisen, i assenyalen Zaragoza per haver impulsat i defensat una “interpretació antidemocràtica” de les lleis. “És vostè qui desprestigia la justícia espanyola fent un ús abusiu del dret i dels mecanismes de cooperació entre estats”, conclouen.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca