Torra no descarta demanar ajuda a l’exèrcit espanyol

"Podríem arribar a necessitar-lo, per tant, no descarto res"

Publicitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dilluns que no descarta demanar al cap de l’executiu central, Pedro Sánchez, l’aplicació d’un estat d’alarma a Catalunya ni l’ajuda de l’Exèrcit si és necessari per fer front a la pandèmia del coronavirus.

“Podríem arribar a necessitar-lo, per tant, no descarto res. Tampoc demanar l’ajuda del personal de l’Exèrcit si ens fa falta. Ara la prioritat és la salut i la vida de les persones”, ha assegurat en una entrevista a TV3 que ha recollit Europa Press.

Torra ha concretat que es pot plantejar demanar un estat d’alarma a Catalunya si s’han d'”evitar desplaçaments fora de les regions sanitàries”, perquè si és per limitar moviments dins d’una mateixa regió considera que ho pot fer la Generalitat, com va passar a Lleida.

El cap de l’executiu català ha explicat que la setmana passada va parlar amb Sánchez i es van instar a parlar aquesta setmana per conèixer els “detalls” de com s’aplicaria un estat d’alarma a Catalunya i per abordar un subsidi de conciliació familiar si es tanquen escoles.

Publicitat

També ha dit que aquesta setmana sí que assistirà a la conferència de presidents autonòmics per escoltar què diuen Sánchez i la resta de presidents, perquè creu que en aquest cas sí que hi ha un ordre del dia clar i “no hi ha blanqueig del rei, que és el que es pretenia en l’última”.

Inici del curs

Torra ha remarcat la importància de tornar a l’escola i ha defensat la necessitat que els pares i mares afrontin amb tranquil·litat aquesta situació: “Si les escoles obren i van bé, el país funcionarà”.

És per això que ha advertit que convertirà el subsidi de conciliació familiar que demana al Govern central en “un autèntic cavall de batalla polític” perquè els pares puguin estar a casa a cuidar els seus fills si les escoles tanquen.

En aquest sentit, ha assegurat que, si el Govern espanyol no l’aplica, ho farà la Generalitat, tot i que reconeix que no en té competències, i per això el gabinet jurídic del Govern estudia com es podria fer, segons ell.

A més, ha apuntat que la Conselleria d’Educació prendrà mesures si els pares decideixen no portar els fills a l’escola i ha garantit que es faran tots els tests “que faci falta” per combatre la covid-19.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes