Les escoles reobren a Europa amb noves normes pel temor als rebrots

França i Bèlgica engegen el curs escolar aquesta setmana, mentre Itàlia encara discuteix el protocol sanitari

Publicitat

Tret de sortida a un nou any escolar marcat pel temor als rebrots. L’ús de mascaretes, la reducció del nombre d’alumnes per classe i la distància entre pupitres són les mesures més comunes que estan adoptant els centres educatius europeus per minimitzar la propagació del virus. Mentre a Catalunya la majoria d’estudiants trigaran uns dies a tornar a les aules, a gran part d’Europa ja ho han fet o tot just comencen les classes el dimarts, com és el cas de França o Bèlgica. En canvi, a Itàlia encara es discuteix el protocol sanitari, ja que algunes regions tenen reticències sobre la reobertura. L’OMS anima als centres a obrir amb mesures de seguretat, especialment a les zones vermelles.

De moment, Catalunya es planteja l’ús obligatori de la mascareta a partir dels 6 anys i preveu entrades esglaonades als centres, prendre la temperatura als estudiants, fer proves de PCR regulars i tancar escoles a partir de dos casos separats.

Malgrat el repunt de contagis en l’última setmana, el govern francès s’ha negat també a posposar el nou curs escolar que, això sí, anirà acompanyar de restriccions. Professors i alumnes majors d’11 anys hauran de portar mascareta en tot moment, però la distància no serà obligatòria a les aules o altres espais tancats si no és “materialment possible”. Si bé França no prohibeix la barreja entre grups escolars, recomanen limitar les trobades entre estudiants de nivells diferents.

Si es detecten contagis, les autoritats franceses podrien optar per limitar les classes presencials, confinar grups escolars o, fins i tot, tancar tota l’escola. Ara bé, França no ha concretat quants infectats comportarien el tancament d’un centre. Si s’envien els nens a casa, el govern francès ha promès donar suport a les famílies amb el material, en funció de les seves necessitats,

Publicitat

Gestió descentralitzada i mesures dispars

A Bèlgica cada comunitat estableix les normes per reobrir escoles. Per exemple, a Valònia la mascareta serà obligatòria a la secundària i es tancaran les aules on s’hagin detectat almenys dos contagis. Tots els infectats hauran de fer quarantena.

La reobertura de les escoles a Alemanya també depèn de cada land i el curs està començant a diferents velocitats. L’ús de les mascaretes és obligatori en alguns estats i en d’altres no. En el cas d’Holanda ni tan sols han arribat a imposar l’ús obligatori de la mascareta a les escoles, però alguns centres l’estan recomanant als seus alumnes.

Al Regne Unit les escoles escoceses i nord-irlandeses ja van obrir a finals d’agost i ara ho faran les angleses i gal·leses. El govern de Boris Johnson ha instat als centres a ampliar les mesures d’higiene o a crear “bombolles d’estudiants” per limitar els contactes.

L’ús obligatori de la mascareta és desigual arreu del Regne Unit. A la secundària es demana portar-la en les àrees comunes on no sigui possible la distància social. Tot i això, als centres que es troben en zones confinades o amb estrictes restriccions el seu ús serà obligatori.

Pel que fa al protocol de seguretat, en cas que es confirmin dos o més casos en una escola es considerarà que hi ha un brot, però el govern britànic no veu estrictament necessari el tancament del centre i deixarà la decisió en mans de les autoritats sanitàries. Davant d’aquest escenari, s’espera que les escoles tinguin un pla de classes a distància preparat.

A Itàlia les classes s’haurien de reprendre el 14 de setembre, però la reobertura encara és incerta per la reticència d’algunes regions que no es veuen en condicions per fer-ho i demanen que s’ajorni. Així, les autoritats encara estan discutint sobre el protocol sanitari a les escoles.

Segona reobertura al nord

Alguns països europeus van reiniciar les classes presencials abans de l’estiu després de tres mesos de confinament. Dinamarca i Noruega van ser de les primeres i ara reinicien les classes amb les mateixes mesures: entrades esglaonades, rentant de mans i neteja diària dels espais, classes reduïdes i distància social.

Veus contradictòries

El Centre Europeu pel Control i la Previsió de Malalties (l’ECDC, per les seves sigles en anglès) admet que hi ha “evidències contradictòries” sobre l’impacte de la reobertura d’escoles en l’increment de contagis. Tanmateix, considera que les dades recol·lectades fins ara “suggereixen que la reobertura no està associada amb increments significatius de la transmissió” del virus.

Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut veu possible obrir les escoles a Europa malgrat la covid-19. “No han estat el focus principal de la pandèmia”, afirmava la setmana passada el director general de l’OMS a Europa Hans Kluge. Els nens tenen un rol en la propagació del virus, però està lligat a les “reunions socials”, apuntava Kluge.

L’OMS recomana aplicar “mesures bàsiques” de seguretat a totes les escoles i “addicionals” en els centres de zones més afectades. Com que les autoritats ara tenen un “coneixement més sofisticat” de la pandèmia, Kluge defensa que és possible gestionar la transmissió del virus aquesta tardor.

“No estem al febrer”, va dir Kluge, tot i admetre l’augment generalitzat dels contagis al continent europeu en les últimes setmanes. L’OMS reconeix que la tardor serà “un moment complicat” per la reobertura de les escoles, la coincidència amb la grip estacional i l’increment general de la mortalitat entre la gent gran.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca