JxCAT demana a ERC i CUP que entengui que són “aliats!

"Cadascú pot tenir els seus matisos, però aquests matisos no tenen per què ser negatius"

El president de JxCat en el Parlament, Albert Batet, ha demanat a ERC i la CUP entendre que les forces independentistes han de ser aliades: “Si compartim els costos de la repressió, també hem de fer esforços per compartir una estratègia d’unitat per avançar cap a la independència”.

Publicitat

“Això ens obliga a tots. Cal entendre que som aliats. Cadascú pot tenir els seus matisos, però aquests matisos no tenen per què ser negatius”, ha recalcat en una entrevista d’Europa Press.

Així ho ha manifestat després de les recents discrepàncies i polèmiques obertes entre JxCat i ERC –socis en el Govern– arran de qüestions com la taula de diàleg i la no publicació en el Butlletí Oficial del Parlament (Bopc) de totes les resolucions aprovades en el ple sobre la monarquia.

Després de defensar que és “legítim i democràtic” que hi hagi partits amb estratègies diferents, ha demanat respectar que cadascú pugui defensar el seu projecte polític i els seus matisos, assegurant que això és compatible amb compartir governs de coalició, com el PSOE i Unides Podem al Govern central.

Malgrat aplicar-ho també a les forces independentistes, creu que JxCat, ERC i la CUP, alhora, han de donar passos i treballar de forma compartida per fer possible la independència, i abandonar els retrets i picabaralles, perquè d’aquesta manera no aconsegueixen sumar.

Així, ha insistit en la disposició de JxCat a concórrer a les eleccions en una llista unitària: “Que no parlem sempre d’això no significa que aquesta proposta tingui data de caducitat; tot el contrari”.

“Si les forces independentistes volen una llista unitària, ja saben on estem. Hem demostrat voluntat de generositat per construir espais transversals i unitaris”, ha sostingut.

A l’espera que el Tribunal Suprem revisi el 17 de setembre la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, Batet ha avisat que seria “esperpèntic” que passés, i més encara en la situació derivada per la pandèmia del coronavirus.

“Que l’Estat volgués inhabilitar el president seria un fet sense precedents. No ha passat mai en la història de la democràcia que s’inhabiliti un president de la Generalitat en exercici. Esperem que no passi. Esperem que la justícia espanyola sigui justa”, ha subratllat.

Reacció independentista

No ha opinat sobre si cal convocar eleccions abans de pronunciar-se el TS, al·legant que la potestat de convocar-les és del president, però està convençut que, si Torra acaba inhabilitat, els partits independentistes “estarien a l’alçada de les circumstàncies per defensar la sobirania de Catalunya i les seves institucions”.

Però no s’ha pronunciat sobre si al president, en cas d’inhabilitació, hauria de substituir-lo algú de JxCat i si hauria de nomenar-se alguna figura per evitar que part de les seves funcions les assumís el vicepresident del Govern i dirigent d’ERC, Pere Aragonès.

“La Presidència hauria de ser de Torra, perquè és el president de la Generalitat”, s’ha limitat a respondre Albert Batet en preguntar-se-li per això.

Sobre si aposta per reeditar l’aliança amb ERC després de les eleccions, ha dit que no contempla una altra alternativa que no sigui un govern independentista, i que no aconseguir-ho seria “un fracàs i comportaria un canvi d’etapa i de paradigma respecte al viscut durant els últims anys”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca