Augmenta la precarietat dels treballadors estrangers durant la primera meitat de l’any

L'estat d'alarma fa incrementar les consultes a les oficines del CITE però minva el nombre de persones ateses

Publicitat

CCOO adverteix que durant la primera meitat de l’any ha crescut la precarietat dels treballadors estrangers. És una de les conclusions de la memòria del CITE (Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers) dels primers sis mesos d’aquest 2020, durant els quals el sindicat ha constatat que hi ha un 70,2% d’empleats estrangers que té feina de forma irregular, xifra superior al 63,2% de mitjans del 2019. D’altra banda, un 53,52% dels usuaris del CITE no tenen feina, dades similars a l’any passat. Pel que fa a les consultes rebudes durant la primera meitat d’aquest 2020, l’estat d’alarma ha fet créixer les gestions lleugerament però s’ha reduït un 10% el nombre de persones ateses degut al tancament temporal de les oficines.

A banda de l’increment de treballadors en situació irregular, la memòria del primer semestre presentada aquest dijous mostra un augment de persones que s’han adreçat al CITE sense autorització administrativa per residir i treballar a l’estat espanyol, les quals ara representen un 68,5 % del total –a mitjans del 2019 eren el 60,9%-.

CCOO assenyala que aquest augment, en part, és conseqüència de l’increment de noves arribades dels primer mesos de l’any, però també de l’existència d’una bossa de persones que no han pogut regularitzar la seva situació per les dificultats que genera un mercat de treball “de baixa qualitat”, atès que es requereix un contracte d’un any a jornada completa. “Aquesta situació es pot veure agreujada per la situació actual i l’increment de l’atur”, avisa el sindicat.

En aquest sentit, gairebé el 33 % de les consultes ateses durant la primera meitat de l’any han tingut a veure amb temes relacionats amb les vies per regularitzar la seva situació administrativa. La majoria han estat per qüestions d’arrelament social, mentre que en menor mesura hi ha hagut consultes sobre altres formes de regularització vinculades a la petició d’asil o protecció internacional.

Publicitat

El treball de la llar, feina predominant entre els estrangers

Segons les dades de la memòria semestral, el principal sector d’ocupació dels treballadors estrangers és el treball de llar, que representa el 37,7 % dels empleats, dada similar a l’any passat. També és el primer sector pel que fa treball irregular, amb el 43,9 % del total d’empleats en aquesta situació. En segona posició hi ha altres serveis, una categoria que inclou la feina en residències de gent gran, mentre que el tercer lloc l’ocupa l’hostaleria.

En la mateixa línia que els darrers anys, el CITE constata que el perfil de persona atesa a les seves oficines és, en la majoria de casos, una dona llatinoamericana, sense autorització administrativa, que treballa de manera irregular al sector del treball de la llar. CCOO denuncia que aquestes empleades s’exposen a una precarietat laboral que s’ha vist agreujada per la crisi sanitària.

El sindicat també apunta que la mateixa crisi també ha posat de manifest el valor de diversos sectors que s’han demostrat essencials. “Molts d’ells amb una presència molt important de persones estrangeres”, destaca CCOO, en referència al treball de la llar i les cures o les residències de gent gran.

Clam per regularitzar les treballadores sense autorització

Al mateix temps, Comissions Obreres lamenta que molts d’aquests llocs de treball els ocupen persones sense autorització administrativa, “fet que comporta vulneració de drets i d’explotació laboral”. Per aquest motiu, el sindicat veu “absolutament necessari” que l’estat espanyol promogui mesures extraordinàries que permetin regularitzar la situació d’aquestes treballadores sense autorització administrativa.

“Regularitzar-les no només permet donar resposta a necessitats estructurals de la nostra societat, com ho és la gestió de les cures, sinó que és, principalment, una qüestió de drets humans per garantir-los una vida digna”, conclou el sindicat.

Prop de 6.000 atesos en sis mesos

Pel que fa a les xifres globals, durant els primers sis mesos d’aquest 2020, les 33 oficines del CITE han atès 5.962 persones, que van plantejar prop de 14.900 consultes. Per nacionalitats, els treballadors que més suport han demanat han estat procedents de Colòmbia i Marroc, amb un 12,3 % del total, seguit d’Hondures (8,5 %), Perú (8,0 %), Veneçuela (7,5 %) i Bolívia (5,4 %). Tanmateix, prop del 60 % de les persones ateses han estat llatinoamericanes.

Pel que fa al gènere, la memòria semestral del CITE constata que el 58% de les persones ateses han estat dones, fet que CCOO atribueix a la presència predominant de persones d’origen llatinoamericà i pel major pes de les dones entre les persones provinents d’aquests països. En el cas d’Hondures, per exemple, les dones representen un 83% dels treballadors d’aquest país que hi ha a Catalunya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes