Els condemnats per violència masclista podran seguir teràpia en centres de salut mental al sortir

La Generalitat i la UB formen a 40 professionals d'equips de salut mental

Els interns condemnats per violència sexual i violència de gènere podran ser derivats a la xarxa pública de salut perquè el tractament que han seguit a la presó tingui continuïtat una vegada es trobin en llibertat i s’eviti la reincidència, ha informat aquest dijous la Conselleria de Justícia de la Generalitat en un comunicat.

Publicitat

Els departaments de Justícia i de Salut han començat a treballar la prevenció des del món sanitari perquè, sense deixar d’atendre a la víctima, es pugui actuar sobre les agressors perquè no tornin a exercir violència contra les dones.

A Catalunya hi ha 1.755 persones que estan complint pena de presó per delictes de violència masclista, i l’any passat prop de 800 van participar als programes de tractament especialitzats, en els quals es treballa perquè es responsabilitzin de la seva conducta i les conseqüències que ha provocat, revisin les seves creences i generin empatia amb les víctimes.

Justícia ha assenyalat que la taxa de reincidència d’aquest perfil d’interns està situat entre un 19% i un 25%, que poden cometre des d’una nova agressió o trencar la condemna o una mesura d’allunyament.

En el cas dels condemnats per violència de gènere, en quatre de cada deu casos està present el consum d’alcohol i drogues i, sovint, es tracta de condemnes curtes.

Durant la condemna, els equips de tractament dels centres penitenciaris fan una intervenció amb teràpies grupals i entrevistes individuals amb els agressors, però minimitzant els factors de risc que els poden portar a tornar a delinquir.

Per a poder atendre a aquestes persones una vegada estan al carrer, Justícia, Salut i l’Universitat de Barcelona (UB) han impartit formació a una quarentena de professionals dels equips de salut mental de les presons i d’adults.

Els primers derivaran a l’intern al centre de salut mental més proper a la seva residència quan sigui excarcerat i els segons seran terapeutes de referència perquè els agressors continuïn el tractament en el seu entorn.

El departament ha elaborat una guia amb contingut audiovisual de presentació, que servirà perquè els professionals de la salut mental tinguin accés a les eines per treballar amb aquests casos.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca