Aragonès augura que la taula de diàleg es reunirà “tard o d’hora”

Reclama al govern espanyol que "despolititzi" la justícia

Publicitat

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dilluns al govern espanyol que “despolititzi” la justícia. “Veiem com hi ha sectors retrògrads i d’extrema dreta intel·lectual que impregnen les tesis de la Fiscalia i del poder judicial”, ha lamentat en una entrevista amb Catalunya Ràdio en la qual ha advertit que la manera d’operar de la Guàrdia Civil i el ministeri fiscal amb l’independentisme amb “informes falsos” que “han convertit el dret a vot en una acusació de rebel·lió i finalment un delicte sedició” ja afecta altres àmbits polítics.

“Això que s’ha aplicat a l’independentisme primer s’aplica a l’independentisme i després es comença a aplicar a altres moviments polítics”, ha alertat. N’ha posat com a exemple la investigació sobre presumptes irregularitats financeres de Podem o la causa que es va obrir al delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per les manifestacions del 8 de març.

Aragonès ha defensat la taula de diàleg Estat-Generalitat com a via per resoldre el conflicte polític català i ha augurat que “es tornarà a reunir tard o d’hora” malgrat que des de l’Estat “sempre busquen excuses”. “Sabíem que el govern espanyol hi aniria arrossegant els peus perquè qui té la capacitat d’avançar i de guanyar és la part catalana”, ha argumentat. El també conseller d’Economia i Hisenda ha fet una crida a “no abandonar mai la via del diàleg” perquè “quan la partida es juga en termes judicials, penals, de Fiscalia, jutges i Guàrdia Civil ja sabem com juguen”.

Així mateix, ha atribuït les posicions reaccionàries als avenços de la taula de diàleg. “Hi ha sectors que respondran amb força perquè volen seguir mantenint el monopoli de la força i la seva situació de privilegi”. No obstant això, ha defensat que els catalans s’han “guanyat” la taula de negociació perquè “les urnes la van avalar”.

Publicitat

Preguntat sobre la situació electoral catalana, ha recordat que hi ha un procediment al Tribunal Suprem que podria inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra, i ha assegurat que ERC prefereix que sigui ell qui marqui la data de les eleccions. En qualsevol cas, ha dit estar “convençut que el president prendrà la millor decisió”.

Canvi de model econòmic

Aragonès també s’ha referit als fons que la Generalitat reclama per fer front a la situació socioeconòmica que ha provocat la pandèmia de covid-19 –31.000 milions d’euros– i ha apostat per aprofitar-los no només “per sortir del sot” sinó també per transformar el model econòmic català. “Hem d’anar cap a un model econòmic enfocat cap a la qualitat del producte i no al barat perquè a barat sempre hi ha algú que ens guanyarà”, ha dit.

Ara bé, ha explicat que després de la reunió de presidents autonòmics amb el president espanyol, Pedro Sánchez, a la Rioja –a la qual Torra no hi va assistir– s’havia de posar en marxa la negociació per repartir els fons i encara no en saben “res”. “Catalunya té projecte, el Govern de Catalunya ha presentat el pla”, ha subratllat.

La Grossa

Sobre la polèmica generada per una campanya de la loteria de la Grossa, ha firmat que ningú del Govern la va aprovar, que ell mateix la desconeixia fins ahir i que quan ho va saber en va ordenar la retirada. La campanya al·ludia a la loteria com a forma d'”ascens social”, la qual cosa “va en contra dels principis ètics i morals” de Loteries de Catalunya, ha garantit Aragonès, que ha avançat que “es prendran mesures” sobre el cas.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes