Per cada reserva es produeixen 161 cancel·lacions

El Gremi d'Hotels de Barcelona assegura que l'ocupació als establiments que estan oberts se situa al voltant del 10%

Els rebrots a l’Estat i les noves restriccions imposades en altres països de l’estranger estan condemnant al sector turístic en plena temporada alta. Segons dades de la plataforma TravelgateX, per cada reserva es produeixen 161 cancel·lacions, una xifra “sense precedents” i que deixa pràcticament buits els hotels. Segons dades del Gremi d’Hotels de Barcelona, menys del 30% dels negocis estan oberts, mentre que l’ocupació en aquells que mantenen l’activitat se situa al voltant del 10%. Des de l’associació apunten que les cancel·lacions durant els primers dies d’agost s’han reduït, però perquè el nombre de reserves ha caigut dràsticament. “Al juliol va haver-hi moltes cancel·lacions”, apunta el director general del gremi, Manel Casals.

Publicitat

La majoria de les cancel·lacions responen a les recomanacions o directament a les restriccions que han imposat diversos països europeus davant els rebrots que hi ha hagut en diversos punts d’Espanya durant les últimes setmanes. Sigui per mesures com la quarantena obligatòria o la suspensió de connexions aèries, els incentius per visitar l’Estat són més aviat pocs. “Estem parlant d’una sèrie de condicions que no es permeten gaudir del viatge”, comenta el professor dels estudis d’Economia i Empresa de la UOC i expert en turisme, Pablo Díaz. Segons aquest expert, “Espanya va treballar bé durant la quarantena, però els rebrots tornen a traslladar una repetició de la pandèmia”.

Des del Gremi d’Hotels de Barcelona assenyalen que bona part de les cancel·lacions són de clients provinents d’Alemanya o el Regne Unit, països que exigeixen una quarantena preventiva i que acostumen a, en circumstàncies habituals, aporten grans ingressos al sector turístic espanyol. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el Regne Unit i Alemanya van ser els dos principals mercats emissors de turistes l’any 2019, amb 18 milions i 11,1 milions de visitants, respectivament. A Catalunya, l’any 2019 van arribar 1,4 milions d’alemanys (un 7,4% dels turistes estrangers) i dos milions de britànics (un 10,4% sobre el total).

Entre l’espasa i la paret

La situació actual deixa en una situació especialment compromesa als hotels, que no disposen d’eines per generar ingressos malgrat les cancel·lacions. “La situació ens ha portat a ser encara més flexibles pel que fa a la política de reserves; si no, no vindria ningú”, comenta el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona.

Davant aquesta situació, es repeteix la frase que algunes veus ja pronunciaven durant els mesos de confinament. “Donem l’estiu per perdut”, diu Casals, qui afegeix que l’escenari és “molt complex” i que el sector viu amb la incertesa de saber quan es reactivarà l’activitat. “No som capaços de veure quan es pot produir”, comenta.

“Ara mateix el sector està en mode supervivència, amb respiració assistida i amb una màquina que falla”, exemplifica Díaz. Segons aquest professor, la crisi serà especialment dura pels negocis de categoria intermèdia i baixa, que tenen menys marge per llençar polítiques de preus atractives. “Els hotels d’alta categoria poden traslladar els costos al seu client, ja que està més predisposat a pagar una mica més a canvi de seguretat; als altres els serà més difícil salvar la temporada”, conclou.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca