L’ocupació turística a la Costa Daurada remunta

Arriba fins al 60% en ple mes d'agost

Publicitat

En un bon any turístic l’ocupació a la Costa Daurada fregaria el 100% pels volts del 15 d’agost, un dels moments més àlgids de la temporada. Enguany, però, les xifres ronden entre el 50% i el 60% de mitjana, segons apunta a l’ACN Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT). Cal tenir en compte, però, que la covid-19 ha deixat gairebé la meitat dels hotels amb la persiana abaixada. Després del 30% del juliol, el mercat català i de la resta de l’Estat han impulsat l’ocupació, juntament amb un degoteig de visitants francesos. Mentrestant, a l’interior i al delta de l’Ebre es ronda el ple, amb millors registres dels esperats a l’inici de temporada.

La campanya turística del 2020 serà per oblidar a la demarcació de Tarragona. Malgrat tot, el sector assegura que el mercat de proximitat ha respost i s’ha animat a donar un cop de mà al territori. En un any normal els visitants catalans i de la resta de l’Estat -sobretot de l’Aragó, Navarra i el País Basc- suposen la meitat dels turistes que visiten la zona. “Aquests no han fallat massa i els ho agraïm perquè necessitem clients i turistes, i encoratgem aquells que no han vingut a fer-ho, perquè mai més podran disposar de tots els serveis oberts amb ocupacions del 60%”, assenyala Guardià.

Un tema a banda és el turisme estranger, que enguany senzillament ha “desaparegut”, segons afirma el director de l’hotel Golden Port Salou & Spa, Daniel Terrats. A banda dels rebrots i els confinaments selectius, els grans cops per al sector han estat la imposició de quarantenes en indrets com el Regne Unit i les recomanacions de diversos governs de no viatjar a Catalunya. Tot i això, els empresaris turístics confirmen un repunt dels visitants francesos en els darrers dies. Ho atribueixen al fet que passar aquí les vacances els costa força menys diners que estiuejar al seu país.

La incertesa, però, continua sent la tònica predominant i ningú no s’atreveix a fer pronòstics a mitjà o llarg termini. “No perdem l’esperança de poder tenir un setembre i un octubre que ens permetin pal·liar una mica les pèrdues que tenim fins ara”, assenyala Guardià. Això, però, serà gairebé impossible per als grans hotels, que necessiten un cert nivell de preus i d’ocupació per cobrir despeses. “Creiem que podrem aguantar fins a mitjan setembre, que és quan tenim demanda de client nacional”, concreta el director de l’hotel Golden Port Salou.

Publicitat

Després d’un juliol molt negatiu amb una ocupació del 30% en hotels i de tot just un 50% en els càmpings, a l’agost els registres han millorat. Les dades no són uniformes en tots els negocis ni en totes les zones, però la FEHT situa l’activitat al voltant del 60% en l’hoteleria, entre el 45% i el 60% en els càmpings, i entre un 45% i un 55% en els apartaments. A banda, les zones amb més pes de les segones residències, com és el cas del nord de la Costa Daurada, també tenen força moviment de visitants.

A Salou la falta de turisme estranger, principalment britànic, ha impactat de ple en els negocis més enfocats a aquest tipus de visitant. També es troben a faltar els alemanys, els belgues, els holandesos i els russos, a més dels francesos que han decidit quedar-se a prop de casa. A la capital de la Costa Daurada els comerços venen fins a un 80% menys que altres anys i l’àmplia oferta d’oci nocturn de la ciutat segueix tancada per ordre de les autoritats sanitàries. “Per a un pla de tipus familiar, la situació és idònia, però no per anar de festa perquè a les dotze ja està tot aturat”, constata José Manuel Ariño, un turista de Saragossa que s’ha allotjat cinc nits en un hotel de Salou.

El director de l’hotel Golden Port Salou & Spa, Daniel Terrats, admet que viuen un any “molt atípic” perquè ara haurien d’estar al 100%. Aquests darrers dies, però, han decidit aturar les vendes perquè han omplert més del 60% de les habitacions i volen cenyir-se als protocols que han adoptat per la covid-19. “Ara tenim unes ocupacions dignes per l’arrencada del mercat de proximitat, nacional i francès”, afirma. Tot i això, els preus són un 15% inferiors als habituals, i d’estades d’una o de dues setmanes ja gairebé no se’n veuen.

“Aquest any difícilment ningú guanya diners”, adverteix el portaveu de la FEHT, Xavier Guardià. L’objectiu del sector, explica, ha estat conservar el gruix dels llocs de treball, no desatendre la clientela habitual i mantenir el pols de la destinació. Segons Guardià, la “maduresa” de l’empresariat hi juga a favor. “Si això ens hagués passat fa 20 o 25 anys hagués estat un desastre”, reconeix. Ara bé, segons la federació, si la crisi s’allarga més enllà d’aquesta temporada la situació es complicarà perquè hi ha hotels que no facturen res des del 2019 i l’amenaça de cessar l’activitat podria convertir-se en una realitat.

Més demanda al delta de l’Ebre

Fora del gran epicentre turístic que suposa la Costa Daurada central, a l’interior de la demarcació i al delta de l’Ebre els negocis treballen a un nivell notable. Segons l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme (AEHT), n’hi ha que estan per sobre dels registres històrics. Els més beneficiats són les cases rurals i les barraques del delta. En aquesta zona al juliol la seva demanda va créixer un 30%. Ara tenen gairebé totes les vendes tancades per a l’agost, i algunes fins i tot per al setembre, segons indica Montse Callau, vicepresidenta de l’Associació d’Empresaris i Activitats ecoturístiques del Delta de l’Ebre.

Callau explica que el delta ha estat capaç de mantenir la demanda turística que ja té habitualment, formada en un 90% per turistes catalans, però que han millorat l’ocupació gràcies a un turisme “d’oportunitat”. És a dir, aquell visitant que ha escollit el delta perquè no ha pogut anar de vacances on tenia previst. Entre aquests, hi ha més visitants que mai de l’Aragó, del País Valencià i, fins i tot, de Madrid. També s’ha notat un increment en els dies d’estada mitjana dels turistes, segons la vicepresidenta de l’associació.

Malgrat la bona afluència a la zona, el sector turístic de les Terres de l’Ebre insisteix que un bon mes d’agost no compensarà haver perdut tota l’activitat des de la Setmana Santa. En aquest sentit, Callau admet que ningú no es planteja tancar el balanç d’aquest any en positiu i que el que busquen és aconseguir el flux de caixa suficient per minimitzar les pèrdues. “El repte és que això ens permeti sobreviure i poder mantenir els nostres serveis l’any vinent”, confia. La incògnita és saber si l’entorn que ofereix el delta de l’Ebre, en plena natura i lluny de les massificacions, contribueix a fidelitzar els nous visitants arribats per la pandèmia.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes