Ara Malikian mostra la seva versió més íntima amb un “viatge” per diferents estils a Sant Feliu de Guíxols

L'artista interpreta temes del seu últim disc i també creacions noves sorgides durant el confinament

Publicitat

El violinista d’origen libanès Ara Malikian ha acostat alguns dels temes del seu últim disc aquest divendres a la nit al Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Malikian ho ha fet en un ambient íntim, en què només estava acompanyat pel pianista Iván ‘Melon’ Lewis, tal com porta fent en la seva gira d’aquest estiu titulada ‘Piano & Violin’. Aquest divendres, el violinista ha actuat davant d’unes 800 persones al Guíxols Arena amb l’objectiu de “contagiar de cultura i música” al públic. L’artista ha aprofitat per interpretar alguns dels temes que han marcat més la seva trajectòria i també algunes de les seves creacions que ha fet durant el confinament.

Enmig del pati de butaques i per sorpresa de tots els espectadors, Ara Malikian ha començat el seu concert aquest divendres a la nit a l’escenari del Guíxols Arena del Festival de la Porta Ferrada, a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). Ho ha fet com qualsevol mag que ensenya les seves cartes als espectadors per demostrar que no hi ha truc. El músic ha fet gala del seu domini de l’instrument i que per molt complexa que fos la melodia, no hi havia cap as sota la màniga i totes i cada una de les notes sortien del seu violí.

A partir d’aquí, el violinista ha presentat la seva única companyia en el concert d’aquest divendres a la nit, el pianista Iván ‘Melon’ Lewis. Amb aquest duet, Malikian ha presentat al públic de Sant Feliu de Guíxols alguns dels temes del seu últim disc, ‘Royal Garage’ (2019). Ho ha fet advertint que després del confinament tenia energia per fer un concert que durés “18 hores i 36 minuts”. A més, l’artista també ha afirmat que s’havien pres totes les mesures necessàries de sanitat i per tant de l’única cosa que es podia “contagiar” el públic era de “cultura i música”.

Amb aquest avís, l’artista ha començat un “viatge per diferents mons” que han marcat musicalment al violinista resident a l’estat espanyol. El viatge musical ha tocat tot tipus de gèneres però un dels primers temes ha estat ‘Bourdj Hammoud’, un dels temes amb què intenta reproduir els sons que van marcar la seva infantesa en un barri del Líban amb molta gent armènia i que es diu igual que el seu tema. A més, el músic ha aprofitat per dedicar-lo al seu país d’origen, després que fa una setmana patís una de les pitjors explosions de la història.

Publicitat

Ara Malikian ja s’havia posat a la butxaca al públic amb les bromes que ha fet al principi del concert, però per aquells qui encara no estiguessin del tot convençuts han acabat caient amb la seva delicadesa musical, el seu art i la seva peculiar manera d’acostar la música al públic. La dedicació i passió per les melodies que interpretava ha quedat palesa en tot moment.

De fet, tot i que a dalt de l’escenari tan sols hi era ell i el pianista, en alguns moments l’espai s’ha fet petit per tots els salts i balls que ha fet mentre no perdonava ni una nota amb el seu violí. Amb el concert d’aquesta nit, Malikian compleix amb la cita bianual que fa al Festival de la Porta Ferrada.

Al llarg del concert, el violinista també ha interpretat temes com ara Lucine, Campanella, Gluck o Vals Scherzo. A més, el libanès també ha volgut mostrar al públic el tema amb què enceta el seu últim treball discogràfic: ‘Milongas de Kairo’, un tema que el mateix artista havia composat pel seu nadó.

‘Royal Garage’ és el seu últim treball en què intenta definir les músiques que sonaven en els garatges de les ciutats que més defineixen la seva trajectòria artística. El disc està plegat de col·laboracions amb diferents artistes com ara Serj Tankian, Andrés Calamaro i Bunbury. A través dels 18 temes que formen l’àlbum es pot despendre les influències de diferents països que el violinista ha rebut al llarg de la seva vida. Música clàssica, rap, flamenc i altres clàssics del pop farceixen el repertori del disc.

Ara Malikian és un violinista que va néixer al Líban però que té arrels armènies, tot i que té residència espanyola. Al llarg de la seva carrera ha explorat la música clàssica en totes les seves vessants i ha arribat a formar i dirigir la seva pròpia orquestra. Malikian ha enregistrat prop de quaranta treballs.

Després de la cita d’Ara Malikian, el festival de la Porta Ferrada viurà aquest dissabte i diumenge una doble nit dedicada a Amaral. En aquesta ocasió, la banda madrilenya ofereix una versió en acústic dels seus temes. L’edició d’enguany del Porta Ferrada va arrencar el 2 d’agost amb Pablo López i tancarà oficialment la seva edició d’enguany a finals d’aquest mes d’agost amb el concert dels Amics de les Arts el dissabte 22 d’agost.

Entre el 24 i el 28 d’aquest mateix mes, el certamen musical destinarà una setmana de programació al talent local amb els concerts d”Stars KM0′.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes