La Fiscalia arxiva les denúncies contra Pere Aragonès

Considera que les seves declaracions s'emmarquen en el terreny de la crítica i la llibertat d'expressió

Publicitat

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha arxivat les denúncies que s’havien presentat contra el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; la líder d’Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez; i la presidenta del BNG, Ana Pontón, per possibles injúries a la Corona després dels seus respectius comentaris en conèixer-se la marxa d’Espanya del Rei emèrit.

Segons han informat a Europa Press fonts jurídiques, el Ministeri Públic entén que les paraules dels tres líders polítics s’emmarquen en el terreny de la crítica i de la llibertat d’expressió, motiu pel qual considera que els seus comentaris no són mereixedors de retret penal.

Després que la Casa Reial anunciés la marxa d’Espanya de Joan Carles I, Aragonès va dir que “els Borbons són una organització criminal”, “la Monarquia només pot ser corrupta per definició” i “cal fer caure aquest règim i aquesta Monarquia”. Per la seva banda, Teresa Rodríguez va afirmar que “Joan Carles I és un lladre, però el seu fill Felip VI també”, “els rics ens roben i la Monarquia pot fer-ho impunement” o “la Monarquia és corrupta fins a la medul·la”.

Ana Pontón va fer manifestacions com “no hi ha encens ni botafumeiro que tapi la podridura de la Casa Reial i no pararem fins que jutgin els Borbon per lladres i per corrupció”.

Publicitat

La Fiscalia ha estudiat els fets i ha optat per seguir el criteri que ja va marcar el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que entén les manifestacions contra la Corona o, en aquest cas, contra membres de la Família Reial se circumscriuen a “l’àmbit de la crítica o dissidència política” i “correspon a l’expressió d’un rebuig a la Monarquia com a institució”.

Sentències del TEDH contra l’Estat

Així ho va dir, per exemple, en la sentència en què va condemnar Espanya pels 15 mesos de presó a què van ser sentenciats dos joves a l’Audiència Nacional per cremar fotos dels Reis. Des d’aleshores, aquest tribunal ha vingut seguint aquest mateix criteri del tribunal d’Estrasburg.

Segons va dictar el TEDH en aquella ocasió, la crema de fotos pot entendre’s com una “forma d’expressió d’una opinió en el marc d’un debat sobre una qüestió d’interès públic, a saber, la institució de la Monarquia”.

Estrasburg també va condemnar a Espanya per la sentència a l’ara líder d’EH Bildu Arnaldo Otegi per dir al Rei “responsable dels torturadors”, expressió que no suposa, en la seva opinió, un discurs d’odi ni animar a l’ús de la violència, sinó un mer judici de valor.

El tribunal europeu criticava la “sobreprotecció” de la legislació espanyola respecte a la figura del Rei i explicava que el fet que el monarca ocupi una “posició de neutralitat al debat polític, una posició d’àrbitre i de símbol de la unitat de l’Estat”, no implica que se l’hagi de posar “a l’abric de totes les crítiques en l’exercici de les seves funcions oficials”.

Les denúncies contra Aragonès, Rodríguez i Pontón van ser presentades per Concordia Real Española, una associació recentment constituïda i conformada per “empresaris preocupats per la deriva política” del país i els “valors del qual” són “la Constitució i la tradició espanyola”, tal com van explicar ells mateixos a Europa Press.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes