“Hi haurà rebrots a les escoles però cal perdre la por i controlar l’alarma social”

El científic de la URV valora positivament els cribratges massius que es fan en els punts on hi ha més casos

Publicitat

El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Alex Arenas, ha advertit que si es reobren les escoles hi haurà brots de covid-19 als centres perquè “el virus està entre nosaltres”. Tot i això el científic es mostra partidari que els infants tornin a les aules però demana que es facin plans de prevenció per evitar casos i que, en cas que es produeixin, la resposta estigui prevista. En declaracions a l’ACN, Arenas creu que cal “perdre la por”, recomana “estar alerta” per mantenir les mesures de seguretat i demana que no hi hagi alarma social en cas de rebrots. Amb tot, valora positivament els cribratges massius que es fan on es detecten més casos i afirma que la “situació ha millorat molt en les últimes dues setmanes”.

El catedràtic assenyala que “ningú pot assegurar que la tornada a les escoles serà segura” i creu que els brots seran inevitables”. “Però això no vol dir que no hi hagi un pla de contingència per tots els escenaris que poden passar”, defensa. Per tant, considera que “tota la prevenció que es faci dins i fora l’aula serà importantíssima”.

Entre aquestes mesures prèvies Arenas posa damunt la taula fer tests PCR a tots els professionals de la comunitat educativa abans que comencin les classes per garantir que “es comença des de zero, sense infectats”. Per als alumnes, proposa que els infants de més de deu anys duguin mascareta perquè “a partir d’aquesta edat la infectivitat és com la d’un adult”. A banda, a nivell de gestió dels centres, opina que cal establir horaris d’entrada i sortida esglaonats i remarca que hi haurà d’haver més personal a punt per cobrir baixes, “perquè s’infectaran”.

En previsió que alguna escola s’hagi de tancar temporalment si hi ha un nombre important de casos, Arenas creu que hi ha d’haver un pla per tal que el curs pugui seguir telemàticament a través d’internet. Finalment, posa l’accent en la tasca dels serveis socials, que hauran de garantir l’alimentació i la seguretat dels nens en situació de risc. “Espero que el pla d’Educació contempli totes aquestes possibilitats, i si no les contempla encara tenim temps i es poden fer millores. Hi ha gent que pot aportar idees i solucions”, reivindica.

Publicitat

En el supòsit que en algun centre apareguessin positius de covid-19, el científic apunta que “cal controlar l’alarma social”. “Com més mesures tinguem, més fàcil serà comunicar a la població què es farà i com es farà en cada moment”, assenyala el professor del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV. I emfatitza: “Les situacions seran inevitables. Per tant, precaució, precaució i precaució”.

Tot i els riscos que comporta l’obertura de les aules, Arenas creu que és necessari. “És importantíssim tornar a l’escola. El sistema socioeconòmic se sosté en bona part en l’escola. I per als nens és un procés de socialització, no només d’aprenentatge de continguts”, remarca. El científic també anima l’administració per tal que tot aquest esforç serveixi per millorar el sistema educatiu.

Tendència positiva

Alex Arenas apunta que en les últimes dues setmanes la pandèmia a Catalunya ha anat a la baixa. En bona mesura en responsabilitza el secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ja que en la seva opinió “ha posat ordre a l’hora de controlar els brots”. Per l’investigador una de les claus és “anar a buscar el virus allà on s’han perdut les cadenes de contacte” mitjançant els tests PCR massius en els barris i ciutats amb els brots més importants. “Això, afegit al fet que amb un contacte directe d’un PCR positiu se li faci una quarantena de deu dies, és encertat”, reconeix.

Per Arenas, a dia d’avui no cal ampliar els cribratges a la resta del país, un escenari que només contempla si es generalitza la infecció. Finalment, defensa la implantació “el més aviat possible” de l’aplicació per a telèfons mòbils Radar Covid, impulsada pel govern estatal. “Rastrejar contactes és la part més complexa del control de l’epidèmia i l’aplicació ens ajudaria a posar en alerta les persones que han estat en contacte amb positius”, indica. Tal com assegura, Radar Covid permetria detectar “el doble o el triple” de contactes dels que es poden localitzar ara mitjançant el rastreig manual.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes