La Festa Major de Gràcia se celebrarà en format virtual

El pregó online serà un homenatge als professionals sanitaris i anirà a càrrec d'una metgessa i dues infermeres

Publicitat

La Festa Major de Gràcia se celebrarà aquest any en format virtual per complir amb les mesures establertes per l’emergència sanitària de la covid-19, sobretot per evitar concentracions de persones. La festivitat, del 15 al 21 d’agost, no tindrà actes oberts a la ciutadania a la via pública i tots es realitzaran en un escenari virtual, el canal de Youtube de la Fundació Festa Major de Gràcia. Els guarnits dels carrers i places, l’element més emblemàtic de la festa major, seran simbòlics en algunes vies o portalades, i es podran visitar virtualment a través d’una app. No hi haurà el tradicional concurs de guarnits. El pregó serà online a càrrec d’una metgessa i dues infermeres, en homenatge als professionals sanitaris.

El regidor del districte de Gràcia, Eloi Badia, ha assenyalat aquest divendres, en una roda de premsa de presentació, que serà una festa major “absolutament diferent” a la d’altres anys. “Tenim una festa major virtual, que podrem seguir des de casa. Si es ve a Gràcia, no s’hi trobarà festa major. En podrem gaudir, però des de casa”, ha subratllat Badia, que ha destacat l’esforç del Districte i de la Fundació Festa Major de Gràcia per adaptar la festivitat a la situació sanitària causada per la pandèmia del coronavirus.

Totes les activitats seran virtuals, començant pel pregó online, que vol ser un homenatge al personal sanitari que fan front a la crisi del coronavirus. Les pregoneres seran la metgessa anestesista vinculada a l’Hospital de l’Esperança i vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona, Elvira Bisbe; la infermera doctora i adjunta a la direcció del pavelló del Guinardó, Xènia Sist, i la infermera del CAP Vila de Gràcia, Maite Fabregat. El pregó es realitzarà a la Sala de Plens del Districte de Gràcia i només es podrà seguir en directe online, a través del canal de Youtube i per Betevé. Tindrà lloc el divendres 14 d’agost a les 7 del vespre.

El concurs de carrers i places guarnides s’anul·la perquè no hi hagi aglomeracions de persones al carrer. El que es durà a terme és un guarnit simbòlic a alguns carrers, balcons i portalades i que es podrà visitar virtualment a través de l’app 360º de la Festa Major de Gràcia a partir del 17 d’agost. A través d’aquesta app també es podrà accedir a la programació, a jocs i a diferents continguts digitals.

Publicitat

“Per als festers és molt important fer aquest guarnit simbòlic. El guarnit no és un element purament estètic”, ha destacat la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell. La presidenta de la fundació ha explicat que aquest any no s’ha pogut treballar de manera col·laborativa en grans trobades com les que hi havia en les altres edicions darrere de les comissions de festes. Ara bé, els veïns han fet trobades més petites, des que es van autoritzar, i van estar treballant durant el confinament des de casa en les petites manualitats. “Volem reivindicar que estem en festa major i que malgrat les dificultats, aquí seguim, i que la cultura també és salut”, ha afegit.

Hi ha programades de manera virtual actuacions musicals de tots els gèneres (rumba, swing, indie, jazz, flamenc, dansa…) amb artistes i grups com Meritxell Nedderman, Son de Gràcia, Andrea Motis, Flamenco Metropolitan, Les Anxovetes, The Milkers o Alma de Boquerón; actuacions tradicionals (audició de sardanes, havaneres i música folk); espectacles de circ; espectacles per a nadons, primera infància i canalla (contacontes, titelles, clown, teatre i espectacles d’animació); documentals sobre la Festa Major de Gràcia; càpsules sobre els principals moments de la festa i les vivències dels organitzadors i càpsules amb contingut històric.

El programa oficial de la festa es transforma en la Revista Cultural de Festa Major. Estarà adaptada a persones amb capacitats visuals diverses i el text es podrà convertir en contingut d’àudio.

El concurs de pintura també s’adapta per evitar la concentració de persones al carrer i enguany es treballarà des de casa. Per aquest motiu es reconverteix en un concurs de pintura amb dues categories diferents. A ‘Gràcia Divina’ poden participar obres que representin places, carrers, racons i edificis emblemàtics de la Vila de Gràcia. Paral·lelament també hi ha una categoria que s’anomena ‘Festa Major de la memòria’, on s’anima els artistes a passar al format pintura fotografies i imatges de la festa major d’altres anys o a que de manera abstracta retratin els colors, els valors o les emocions de la festa gracienca.

A més, durant els set dies de festa major, es farà una gran recollida d’aliments i productes higiènics per al Rebost Solidari. La samarreta de festa major és ecològica i s’ha realitzat en països que respecten la normativa dels drets dels treballadors.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes