La CUP es nega a fer un altre “referèndum de pega”

Els cupaires aposten per la unilateralitat davant de l'immobilisme de l'Estat: "L'època dels símbols s'ha esgotat

El diputat de la CUP al Parlament Carles Riera ha defensat que la via unilateral és “l’única” possible per forçar l’Estat a un diàleg que resolgui la situació política catalana i culmini amb l’autodeterminació. Per això, ha rebutjat “qualsevol iniciativa que sigui merament simbòlica”, com la celebració d’una nova consulta no pactada. “Nosaltres, un altre referèndum de pega no el farem, ni el proposarem ni el convocarem”, ha assegurat en una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Per a la CUP, cal mantenir “la confrontació amb l’Estat” i això passa per la desobediència civil, per mobilització permanent i per defugir tota iniciativa “que no sigui efectiva”. “L’època dels símbols s’ha acabat i s’ha esgotat”, ha conclòs.

Publicitat

Riera ha opinat que aquesta és la via per forçar la negociació i ho ha exemplificat amb la taula de diàleg que s’ha obert entre el govern espanyol i la Generalitat. “És fruit d’un conflicte i d’una confrontació. És fruit de l’1 d’octubre i de la vaga general del 3 d’octubre” de 2017, ha argumentat. Per això, creu que “cada vegada que l’Estat es negui a resoldre el conflicte” cal respondre-hi amb “mesures unilaterals”. “És l’únic camí que ens deixa l’Estat”, ha avisat.

Aquestes mesures també passen per impulsar iniciatives socials que “tensionin” el marc competencial de la Generalitat. En aquest sentit, els cupaires estan treballant ja un programa electoral amb propostes “que en l’actual marc econòmic, jurídic i polític siguin possibles” ja que “la salut, la supervivència i el benestar no poden esperar”, però alhora tenint present que “no es podran assumir plenament aquests drets dins de l’actual Constitució, Estatut i marc econòmic”. “Per tant, la CUP també planteja propostes de superació d’aquest marc”, ha asseverat Riera.

Pel que fa a la candidatura amb què la CUP es presentarà a les properes eleccions, que Riera ha considerat “indefugibles”, la formació està explorant aliances amb altres espais i treballa amb la possibilitat que persones que ja han estat diputats puguin repetir, com ell mateix. En preguntar-li si voldria renovar com a cap de llista per Barcelona, però, s’ha limitat a dir que tots els militants estan “a disposició de la militància tant per fer un pas al costat i no continuar com per fer un pas endavant i continuar”.

Tot i que la CUP admet que la situació sanitària pel coronavirus pot alterar el calendari electoral i defensa no celebrar uns comicis “si no es donen les condicions de salut per fer-ho”, Riera veu “inevitable i necessari” un canvi perquè el Govern actual està “esgotat”, “exhaurit” i “no és operatiu”. “No ha complert cap de les seves expectatives des del punt de vista independentista”, ha lamentat, i ha acusat el president de la Generalitat, Quim Torra, de fer “molt de simbolisme” però “cap plasmació material concreta”. “El que ha fet és gestionar les molles de l’autonomia, no s’ha transgredit ni una vegada el marc constitucional per tal de garantir drets i alhora ha estat una gestió d’acord amb els interessos de sempre”, ha deplorat.

La data de les eleccions pot acabar depenent de la resolució de la inhabilitació de Torra, que per ara és en mans del Tribunal Suprem. Davant de la possibilitat que JxCat o ERC intentessin investir un altre president per esgotar la legislatura, Riera ha considerat “molt improbable” que la CUP donés suport a aquesta estratègia “si aquest candidat és de continuïtat del que ha estat fent fins ara el Govern o és merament una candidatura de transició per sostenir les mateixes polítiques que fins ara”. “Perquè la CUP pogués entrar a parlar d’això, caldria un gir de 160 graus”, ha advertit.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Forcadell, dolguda amb la resposta de la sentència de l’1-O: “Es va fer tard i malament”

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell espera que la resposta institucional a la possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, no sigui com...

Torrent només pot garantis que les eleccions seran en diumenge

El president del Parlament, Roger Torrent, ha afirmat que només utilitzaria el "petit marge" que hi hauria si no hi ha candidat a la...

Asens ataca Junqueras: “És demagògic i un insult”

El portaveu del grup d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha qualificat de "demagògic i un insult" que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, compari...

El Circ Cric demana ajuda

Jaume Mateu (Tortell Poltrona) i Montse Trias, fundadors i ànimes del Circ Cric, projecten convertir les carpes ubicades al peu del Montseny en un...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca