Budò posa en dubte el retorn de Puigdemont

Diu que la relació entre els socis del Govern s'ha "restablert" durant la pandèmia

La consellera de la Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó (JxCat), ha constatat la dificultat que torni l’expresident Carles Puigdemont si guanya les eleccions però ha defensat la seva investidura, encara que considera que hi ha diverses persones a JxCat que “podrien acabar fent el pas” per presidir el Govern si ell guanyés però no pogués tornar.

Publicitat

En una entrevista d’Europa Press, ha insistit que Puigdemont és el líder indiscutible de JxCat i hauria de poder optar a la investidura, però “és veritat que això no està exempt de dificultats”.

“La dificultat és aquí i això ho sabem tots, però no ens hi hem de conformar. Ho hem de poder denunciar, ho hem de poder evidenciar i hem de poder lluitar perquè algun dia se li puguin reparar els seus drets”, encara que lamenta que la realitat en aquests moments és que Puigdemont no pot tornar sense ser detingut.

En preguntar-se-li si JxCat hauria d’acabar triant algun candidat a la investidura per substituir-lo si no pot aspirar a la Presidència, ha contestat que està “convençuda que dins de l’espai de JxCat hi ha una sèrie de persones amb aquesta capacitat de poder ser candidats o candidates acompanyant” l’expresident, encara que no ha concretat noms.

“Hi ha diverses persones i crec que que hi ha un equip de persones que, en funció de tot, podrien acabar fent el pas, i, per tant, treballarem perquè, sigui qui sigui, sigui la persona adequada. A mi personalment el que m’agradaria és que es poguessin reparar els drets polítics al president Puigdemont”, ha insistit.

Sobre si ella podria ser aquesta candidata, ha dit que serà JxCat qui ho decideixi i que ella sempre estarà “a disposició del que consideri tant el president Puigdemont com el president Torra i els presos polítics”.

Torra decideix quan hi haurà eleccions

No obstant això, ha tornat a dir que ara mateix el Govern està centrat a gestionar la pandèmia i que serà el president de la Generalitat, Quim Torra, qui decideixi quan seran les eleccions i si vol consensuar la data amb ERC.

A més, ha admès que la pandèmia ha contribuït a millorar les relacions entre els dos socis de govern: “Ens ha ajudat a trobar-nos tots, que hem hagut d’anar units per fer front a aquest escenari que ens hem trobat. I crec que això ha estat positiu a l’hora de restablir les relacions entre els socis”.

“Evolució natural”

Budó, que forma part del grup impulsor de JxCat –el nou partit impulsat per Puigdemont– i segueix sent militant del PDeCAT, ha dit que la integració en la nova formació és “l’evolució natural” del que ha fet aquest espai polític des de 2017, ja que aquests últims anys sempre s’han presentat sota la marca de JxCat.

“El PDeCAT hi ha de ser. Les bases del PDeCAT han dit reiteradament que volen ser en aquest nou espai polític. Això ha de ser un pas natural cap a aquest nou partit”, i creu que els seus militants han d’afiliar-se a JxCat individualment, encara que ha rebutjat pronunciar-se sobre si el partit liderat per David Bonvehí hauria d’acabar dissolent-se.

La consellera confia que s’aconseguirà un acord entre els dos partits i ha assegurat que no farà el “gest de trencar el carnet” del PDeCAT, malgrat que el seu portaveu, Marc Solsona, ha demanat en diverses ocasions que els associats que s’hagin afiliat a JxCat abandonin el partit perquè no permet la doble militància.

“Si el PDeCAT em diu que haig de deixar la militància perquè no se’m permet la doble militància, valoraré deixar-la. Però en aquests moments no ho he fet perquè tampoc ningú m’ho ha demanat”, ha conclòs.

La taula “no canvia res”

La també portaveu de l’Executiu català ha responsabilitzat al Govern central que no s’hagi reunit la taula de diàleg al juliol, ja que creu que no li ha interessat i han “buscat totes les excuses possibles” per evitar la trobada, de manera que, al seu judici, s’haurà de veure si a la tardor hi ha voluntat de reprendre-la per ambdues parts.

Ha reiterat que el Govern defensa el diàleg, però creu que incorporar la figura d’un mediador “ara més que mai es fa imprescindible per garantir que tot allò de què es parli i negociï s’acabi duent a terme. És com la garantia”.

I lamenta que de moment la taula no ha servit per res: “Des del moment que es va fer aquesta taula de diàleg fins ara no ha canviat res. La repressió que vivim, la manera com s’ha abordat la realitat dels presos polítics i dels exiliats, res ha canviat respecte a Catalunya. Al contrari, veiem que la repressió continua”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca