Trump declara la guerra a TikTok

Ha criticat que l'aplicació "censura" continguts que el Partit Comunista de la Xina considera "políticament sensibles"

Publicitat

El president dels Estats Units, Donald Trump, va signar aquest dijous una ordre executiva que prohibeix “qualsevol” transacció amb l’empresa propietària de l’aplicació mòbil TikTok, ByteDance, dins de 45 dies.

En concret, l’ordre prohibeix “qualsevol transacció per part de qualsevol persona, o pel que fa a qualsevol propietat, subjecta a la jurisdicció dels Estats Units amb ByteDance o les seves subsidiàries”, segons el text difós.

Al seu judici, amb la difusió al país nord-americà “d’aplicacions mòbils desenvolupades i propietat d’empreses de la Xina segueix amenaçada la seguretat nacional, la política exterior i l’economia dels Estats Units”, i ha al·ludit específicament a l’amenaça que representa TikTok.

Segons ha explicat, TikTok capta automàticament “grans quantitats d’informació” dels seus usuaris, inclosa informació sobre internet i altres activitats de la xarxa, com dades de localització i de navegació i historials de cerca.

Publicitat

Així, “aquesta recopilació de dades amenaça amb permetre al Partit Comunista de la Xina l’accés a informació personal i de propietat dels nord-americans”, i que això que permetria de forma potencial “rastrejar les ubicacions dels empleats i contractistes federals, construir expedients d’informació personal per al xantatge i realitzar espionatge corporatiu”. “Els riscos són reals”, ha afegit Trump.

A més, ha criticat que l’aplicació “censura” continguts que el Partit Comunista de la Xina considera “políticament sensibles”, com els relatius a les protestes de Hong Kong i el tractament de l’Executiu xinès als uigurs i altres minories musulmanes. “Pot utilitzar-se per a campanyes de desinformació que beneficiïn al Partit Comunista de la Xina”, ha dit.

Així mateix, el mandatari ha signat una ordre executiva similar dirigida l’aplicació de missatgeria WeChat, propietat de la companyia xinesa Tencent Holdings Ltd.

Trump ja va avisar a principis d’aquesta setmana que el seu govern prohibirà TikTok a partir del 15 de setembre si no aconsegueix un acord de venda sobre les seves operacions als Estats Units abans d’aquesta data.

Microsoft va confirmar diumenge el seu interès a adquirir part de TikTok, fet que el president va valorar de forma positiva. El president ja va anunciar divendres que prohibiria TikTok usant poders econòmics d’emergència o una ordre executiva, encara que no en va donar més detalls.

Els crítics amb l’aplicació mostraven el seu recel per si les dades que TikTok podria recol·lectar dels usuaris nord-americans podrien acabar en mans del Govern xinès, malgrat que la companyia ha assegurat que emmagatzema les seves dades fora de la Xina i que es resistiria a qualsevol intent de Pequín per apropiar-se de la informació.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca