Passat i present es fusionen a Avià en una exposició de fotografies de gran format que homenatja la gent gran

Es tracta d'un projecte dirigit per la fotoperiodista francesa Séverine Sajous a partir d'un taller amb els veïns

Publicitat

La Caterina Pujol es va casar a Avià l’any 1958. Aquell dia, un retratista va immortalitzar el recent matrimoni, acompanyat dels seus familiars, a la porta de l’església. 42 anys més tard, Pujol s’ha tornat a fotografiar al mateix lloc, però aquest cop sola perquè el seu marit, Josep Gabarró, va morir l’any passat. De la foto actual i l’antiga se n’ha fet un muntatge fotogràfic que ara s’exposa en una gran lona penjada a la façana de l’església. Es tracta d’una de les 26 fotografies que formen ‘Grans’, una iniciativa d’art urbà dirigida per la fotoperiodista francesa Séverine Sajous i comissariada per Rosa Cerarols, del centre d’art Konvent de Cal Rosal. L’exposició fusiona memòria i present, i esdevé un homenatge a la gent gran.

El municipi d’Avià, al Berguedà, fusiona passat i present en una exposició de gran format que es pot veure pels carrers del poble. Es tracta de 26 fotografies que fan reviure la memòria dels veïns d’Avià, però també mostren els canvis que ha experimentat el poble des de mitjans del segle XX fins a l’actualitat. Els protagonistes són veïns, d’entre 60 i 88 anys, que apareixen fotografiats en una exposició concebuda per homenatjar-los.

Les fotografies s’han escollit després de diversos tallers en què els veïns van aportar els arxius dels seus àlbums particulars. Un cop triades les fotos, la fotoperiodista Séverine Sajous va tornar-los a retratar i, del conjunt de fotografies, se n’ha fet la mostra.

En el projecte, Sajous ha emprat la mateixa metodologia que ha fet servir en treballs anteriors, com el que va dur a terme l’any 2015 al camp de refugiats de la Jungla, a la ciutat francesa de Calais.

Publicitat

Una creu a la foto

Ramon Burniol, de 70 anys, és un dels veïns que ha participat al projecte. Hi apareix en tres fotografies. En una d’elles ni tan sols té quatre anys i, a la imatge, està senyalat amb una creu feta amb bolígraf. És una senyal que, segons explica, sempre feia la seva mare per tal de reconèixer els seus fills al cap dels anys. “És una foto entranyable i em fa pensar en els esmorzars que fèiem el dia de caramelles a casa meva: truita d’alls tendres”, explica ara el Ramon amb nostàlgia.

Per Burniol, la iniciativa conjunta entre l’Ajuntament d’Avià i el Konvent de Cal Rosal és una gran mostra que homenatja la gent gran del poble que encara continua viva. “Som una generació que hem viscut molts canvis, i les fotos en són un bon reflex”, explica.

La mostra ha costat 7.000 euros i s’ha pagat amb una ajuda de la Diputació de Barcelona.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes