Dèficit fiscal: Catalunya va pagar un 19,5% més que la mitjana espanyola l’any 2018

Es manté com el tercer territori que més ingressos tributaris per habitant aporta i el dècim en recursos obtinguts

Publicitat

Catalunya es va mantenir el 2018 com una de les comunitats amb major desequilibri entre el que aporta i el que rep a través del model de finançament autonòmic per novè exercici consecutiu, segons les dades de la liquidació d’aquest exercici facilitades pel Ministeri d’Hisenda i publicades per la Conselleria d’Economia i Hisenda de la Generalitat.

D’aquesta manera, és la tercera comunitat que més recursos tributaris per habitant aporta al sistema, amb 2.967 euros, situant-se per darrere de Madrid (3.482) i Balears (3.185), si bé és la desena quant a recursos rebuts també per habitant, amb 2.664 euros.

Així, Catalunya paga un 19,5% més en comparació amb la mitjana espanyola –sense comptar les comunitats de règim foral, el País Basc i Navarra–, però rep un 1,2% menys.

Aquesta situació empitjora si es té en compte el diferencial de preus: en termes de poder de compra, Catalunya retrocedeix a la penúltima posició, la número 14, amb 2.393 euros per habitant, només per davant de Madrid, amb 2.240 euros, i situant-se un 11,3% per sota de la mitjana dels territoris que participen en el règim comú de finançament.

Publicitat

La Generalitat ha recordat que Catalunya només va quedar per sobre de la mitjana espanyola el 2009, el primer any d’aplicació del model vigent, que havia d’haver-se actualitzat els anys 2014 i 2019, d’acord amb la normativa.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca