El públic manté la confiança en el Festival Grec més “emocionant” amb un 91% d’ocupació

Subirats diu que la seva persistència ha "obert camí" al manteniment d'altres programacions culturals

Publicitat

El Grec 2020 abaixa aquest divendres el teló de la seva edició més “emocionant” i difícil, absolutament marcada per la crisi sanitària. Contra pronòstic, el festival es va mantenir al juliol a base de redefinir la programació i adaptar-se a tots els protocols de salut exigits. I el públic hi ha respost, gairebé exhaurint les localitats i mantenint-hi la confiança malgrat els vaivens que van amenaçar amb la seva suspensió a mitjan festival. El Grec ha assolit una ocupació del 91,3% – 95% al Teatre Grec-, i ha venut 23.372 entrades de les 25.590 a la venda. Les xifres no són tan “representatives” pel seu director, Cesc Casadesús, com “l’emoció” que ha vist entre el públic, i ell mateix, de sentir-se part d’un festival “que importa a la gent”.

El Grec 2020 no ha estat un festival com els anteriors, ni tampoc ho ha estat el seu balanç, ja que bona part de la programació s’estén més enllà del juliol, amb el Grec en obert i, a partir del curs vinent, amb les propostes del ‘De Grec a Grec’ que s’han dissenyat per salvar el major nombre d’espectacles possible. En la 44a edició, de les 109 propostes artístiques (48, coproduccions), al juliol se n’han vist 48, encara es poden visionar les 36 del Grec en Obert i falten per estrenar les 25 obres del de Grec a Grec, amb 19 sales implicades.

Les xifres d’assistència tampoc es poden comparar amb les d’altres anys, perquè l’aforament ha estat limitat a un terç durant tot el festival degut a les restriccions per la crisi sanitària. Per això, i malgrat sigui significatiu que després de tot els espectadors hagin omplert de mitjana fins el 91% de les localitats, Cesc Casadesús subratllava aquest matí la paraula “emoció” per fer balanç.

Un Grec “emocionant” i “segur”

Publicitat

“Ha sigut un Grec molt emocionant. Els aplaudiments (generalitzats) a l’inici dels espectacles eren molt i molt emocionants, perquè estar allà era gairebé un acte polític”, ha reconegut el director del festival. Casadesús destaca que la gent “s’ha sentit segura i per això tothom ha vingut”, malgrat que des que es van adquirir les entrades fins avui el festival ha hagut de conviure amb un ambient d’incertesa i de noves restriccions que el podien afectar i que, de fet, el van deixar en suspens durant unes hores el 19 de juliol, fins que el Procicat va avalar la seva continuïtat.

Al respecte, el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha valorat la “resistència” del festival. “Gràcies a fer-se el Grec i a resistir aquells moments dramàtics, hem obert camí i hem permès que molta gent pogués mantenir la seva activitat”, ha valorat. Subirats ha lligat aquest paper amb la funció pròpia del festival: “L’essència és no només la voluntat de fer una cosa, sinó ajudar un sector cultural del qual molta gent depenia”.

Al seu torn, Casadesús ha confessat amb emoció que enguany ha sentit més que mai “orgull” de formar part del Grec i el seu equip. “Aquesta edició ens ha fet sentir que el que fèiem era important; ha estat molt inspirador, bonic i emocionant veure que a la gent li importa, que ha despertat emocions i que aquesta ciutat té un festival fantàstic que es diu Festival Grec”, ha manifestat.

El Grec 2020 ha estat un “banc de proves”, han coincidit Subirats i Casadesús, amb un impacte positiu de la virtualitat i les retransmissions en obert d’espectacles: 130.000 espectadors han seguit els 14 espectacles que ha retransmès Betevé –tres e les quals també per TV3-. I la resta de propostes del Grec en Obert han assolit, entre connexions en directe i visionats en diferit, uns 15.000 espectadors avui dia. Molts d’aquests continguts es mantindran en obert durant tot el mes d’agost.

El Grec del 2021, cap a l’Àfrica i amb més “carrer”

No obstant això, el director del festival ha dit que a la llarga aquests “experiments” no poden suplir l’experiència en directe i la presencialitat com a essència del teatre. Preguntat per com s’encara la propera edició, Casadesús ha dit que treballa amb la idea de seguir amb el seu ‘viatge escènic’, que l’any vinent ha de portar el festival cap a l’Àfrica. “Segurament canviarà, i hem de fer hipòtesis, perquè tant de bo poguem ser en un Grec ple, però no ho sabem”, ha advertit després de l’experiència d’aquest 2020 i a l’espera de l’evolució de la crisi sanitària.

En tot cas, voldria fer un Grec “basat en Àfrica, la negritud i el postcolonialisme”, sense deixar de donar pes als artistes locals. Potser per allò que els espais oberts són ara més segurs sanitàriament, Casadesús ha avançat que l’any vinent li agradaria fer un festival “més de carrer: Tornar al carrer serà important, i Àfrica és carrer, és performance, música i barreja de gèneres”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca