El dèficit de l’Estat fins al juny arriba prop de cinc cops més que fa un any per la covid-19

Catalunya registra un dèficit de 115 MEUR fins al maig, el 0,05% del PIB

Publicitat

El dèficit de l’Estat es va gairebé multiplicar per cinc fins al juny pels efectes del coronavirus i es va situar en 48.767 milions d’euros, és a dir, el 4,36% respecte al PIB, segons ha informat el Ministeri d’Hisenda aquest dijous. És d’uns tres punts i mig percentuals superior al dels sis primers mesos de l’any passat. L’impacte de la pandèmia es va traduir en un descens dels recursos del 14,4% a causa de la menor activitat econòmica i alhora en un augment de les despeses del 23,7% fins al juny per l’augment de programes sanitaris així com majors transferències corrents a la Seguretat Social i a les CCAA.

A Catalunya, fins al maig, s’ha registrat un dèficit de 115 MEUR, el 0,05%, mentre que l’any anterior va registrar un dèficit de 1.008 MEUR, el 0,43% del PIB. El conjunt de les administracions autonòmiques han registrat un dèficit de 929 MEUR, el 0,08%. Fa un any era superior, de 4.421 MEUR, el 0,36% del PIB. Nou CCAA registren superàvit al maig.

Això es deu a l’augment del 9,7% dels ingressos. Destaca l’increment de les transferències rebudes d’altres administracions, que creixen un 17,4% i també dels ingressos impositius (+4,9%), especialment els de la renda i el patrimoni (+17,7%).

El Ministeri d’Hisenda remarca que totes les CCAA a excepció de Madrid i Navarra tenen un millor comportament com a conseqüència “de l’avançament del finançament procedent de l’Estat”. Pel que fa al conjunt de les administracions públiques fins al maig, excloent les locals i l’ajuda financera, el dèficit se situa en el 4,20% amb 46.954 milions.

Publicitat

Seguretat Social

Pel que fa a la Seguretat Social fins al 30 de maig, va registrar un saldo positiu de 9.738,18 milions d’euros, la qual cosa equival a un 0,87% del PIB. El Ministeri de Seguretat Social explica que la recaptació líquida del sistema ha crescut un 13,5% (80.039,81 MEUR) mentre que els pagaments ho han fet un 8,82% (76.267,16 MEUR).

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca