Catalunya és la segona comunitat amb una major reducció d’oferta de feina durant l’estat d’alarma

Les vacants a l'Estat han caigut un 70%, fins a 69.000, segons Adecco

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

Catalunya és la segona comunitat de l’Estat amb una major reducció de les ofertes de feina durant l’estat d’alarma, segons un informe d’Adecco. Les places vacants s’han reduït un 77,1% i han passat de 53.270 entre el 15 de març i el 15 de maig de 2019 a 12.190 en el mateix període d’aquest any. Les Illes Balears ha estat la comunitat més afectada, amb un descens del 82,1%, mentre que Extremadura ha estat la menys afectada, amb una reducció del 49%. A l’Estat, durant els dos mesos posteriors a l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, el volum d’ofertes va caure de mitjana un 70% i va passar de 233.000 ofertes el 2019 a 69.000 el 2020.

Publicitat

Per sectors, els més perjudicats a Catalunya han estat l’hostaleria i el turisme, amb una reducció de fins al 90,2%; consultoria (- 87,9%); les indústries de l’automòbil (-85,4%) i el metall (-84,6%); la distribució majorista (-84,6%), i el sector bancari i d’inversió (-82,5%). En l’altre extrem, les places en empreses de missatgeria han crescut un 150%.

De fet, el perfil de repartidor ha estat el que més ofertes de feina ha acumulat en aquest període, un 5,3% de totes les publicades, seguit pel perfil de professor, amb un 5,2%. També apareixen altres professions, tot i que amb un menor percentatge, com agents d’assegurances, comercials, operaris, teleoperadors, auxiliars de geriatria o infermers.

“No podem continuar endarrerint la recuperació de l’ocupació perduda durant la crisi. Trobar el necessari equilibri entre el benestar sanitari i l’econòmic pot resultar molt difícil, però hem de fer-ho. Gran part del nostre teixit empresarial ja ha apostat per recuperar l’activitat, ara ens toca moure el focus a l’àmbit de l’ocupació i incentivar-ne la creació”, ha assegurat la consellera delegada d’Infoempleo, Teresa Tomás.

A escala estatal, cinc de cada deu companyies asseguren haver reduït l’activitat econòmica entre un 25% i un 75% per la crisi del coronavirus. Un 12,4% de les empreses s’han mantingut estables i un 5,5% ha crescut, concentrades bàsicament en el sector de logística, transport, sanitat i serveis socials, TIC, alimentació o agricultura. Un 35% són empreses que han paralitzat per complet la seva activitat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes