“Les restriccions són una patacada en el pitjor any de la història del turisme”

El professor adverteix d'una "reestructuració" en el sector que provocarà el tancament d'algunes empreses

“Les restriccions al trànsit de visitants suposen una patacada en el pitjor any de la història del turisme a Catalunya i Espanya”. El professor dels estudis d’Economia i Empresa de la UOC expert en turisme, Pablo Díaz, adverteix que la falta de visitants francesos i anglesos serà “catastròfic” per al turisme i catapultarà la recuperació iniciada al juny. En referència a les restriccions de Bèlgica i Holanda, el professor ha alertat d’un efecte “bola de neu” per la “por” de les autoritats a una crisi sanitària de magnitud similar a la registrada al març. Les recomanacions de no viatjar a Catalunya i les restriccions en la mobilitat provocaran també una “reestructuració” en el sector, que comportarà el tancament d’algunes empreses.

Publicitat

El veto turístic a Catalunya va començar divendres amb la recomanació del primer ministre francès, Jean Castex, de no visitar el territori davant una situació sanitària “degradada”. Diumenge, el Regne Unit va posar en marxa una quarantena obligatòria de catorze dies per a tots els viatgers provinents d’Espanya. Aquesta decisió va provocar la cancel·lació de tots els vols a l’Estat, excepte les Illes Balears i Canàries, per part del turoperador TUI.

A aquestes restriccions s’hi sumen les imposades per altres països. Bèlgica ha prohibit als seus ciutadans visitar Lleida i Osca i qualsevol ciutadà provinent d’aquests territoris s’haurà de fer un test PCR i complir una quarantena de dues setmanes. En aquest sentit, Noruega ha imposat una quarantena de deu dies als viatges procedents d’Espanya.

“Si l’estiu l’anaven a salvar França, Itàlia, Alemanya i Regne Unit, si ja no tenim francesos ni britànics, el dany serà catastròfic”, ha lamentat. El professor de la UOC ha assegurat que, tot i que es podrien donar les condicions per rebre turistes, les autoritats dels països veïns s’han volgut “curar en salut” per evitar una altra “explosió” de la pandèmia.

De fet, Díaz ha recordat que cap país ha prohibit directament visitar Catalunya, sinó que ha adoptat recomanacions o ha imposat condicions per minimitzar el risc de contagi. Tot i això, ha advertit que les mesures “impedeixen” el turisme. De fet, el 90% de les reserves fetes per britànics a zones com la Costa del Sol s’han cancel·lat a conseqüència de la quarantena imposada pel govern del Regne Unit.

La importància d’aquestes mesures s’agreuja pel pes del turisme britànic i francès en el sector a Catalunya. França és el primer país emissor de visitants estrangers, amb 4,1 milions de turistes, segons dades del balanç turístic de Catalunya del 2019. A aquest li segueix el Regne Unit, amb dos milions de turistes registrats l’any passat.

A les noves restriccions imposades per aquests governs s’hi suma també la falta de connectivitat amb països com els Estats Units o la Xina, amb despeses “molt interessants” pel territori. De fet, el 2019, els Estats Units va ser el primer mercat emissor amb més despesa a Catalunya el 2019, 2.563,2 milions d’euros, seguit de França i el Regne Unit, amb 2.477 milions i 1.986 milions, respectivament.

Els anuncis d’aquests països s’han produït en el moment en el qual s’intuïa una certa recuperació del sector, històricament un dels més “dinàmics” en situacions de crisi però un dels més castigats en aquesta ocasió.

A curt o mitjà termini, la crisi suposarà una “reestructuració” del sector que “costarà” el tancament d’algunes empreses. Díaz s’ha referit a algunes companyies ‘low cost’ que s’han vist obligades a “reestructurar a la baixa” el nivell d’activitat per la falta de demanda. “Moltes d’aquestes empreses, que ja ho passaven malament abans d’aquesta situació, probablement no sobreviuran”, ha lamentat.

Així mateix, ha esmentat a la situació del turoperador TUI i ha recordat la fallida de Thomas Cook l’estiu passat. El professor també ha destacat la gran “incertesa” de la situació, que provocarà que moltes empreses siguin “inviables”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Ayuso diu que Catalunya gasta en l’independentisme l’equivalent al cost de 17 hospitals de pandèmia

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha dit que Catalunya gasta en "accions independentistes" l'equivalent al cost que tindrien 17...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca