El BCE conclou que la banca europea està preparada per afrontar la crisi

La institució adverteix que algunes entitats hauran de prendre mesures si la situació empitjora

Els bancs de l’eurozona estan preparats per fer front a l’estrès provocat per la covid-19, segons conclou l’anàlisi del Banc Central Europeu (BCE). L’informe de la institució monetària per analitzar les vulnerabilitats del sector destaca la “resiliència” de la banca europea, però apunta que en cas d’un empitjorament “significatiu” de la situació econòmica algunes entitats hauran de prendre mesures per seguir complint els requisits mínims de capital. L’anàlisi, que s’ha fet a 86 bancs de la zona euro i identifica vulnerabilitats potencials en un horitzó de tres anys, s’ha fet tenint en compte dos escenaris, un amb una caiguda del PIB del 8,7% i l’altre més “sever” amb un enfonsament de l’economia de l’eurozona del 12,6%.

Publicitat

En el primer escenari, el BCE apunta que l’índex mitjà de capital bàsic de màxima qualitat, un indicador per calcular la solidesa financera, s’ha deteriorat 1,9 punts, fins al 12,6% el 2022. Amb aquesta xifra, la institució apunta que “els bancs podrien continuar complint la funció de préstec a l’economia”.

En l’escenari amb una caiguda del PIB més severa, l’índex mitjà de capital bàsic de màxima qualitat cauria 5,7 punts fins al 8,8% el 2022. Amb aquesta xifra, el BCE adverteix que “diversos bancs haurien de prendre mesures per seguir complint amb els seus requisits mínims de capital”.

Segons el president del Consell de Supervisió del BCE, Andrea Enria, els resultats de l’anàlisi mostren que ha estat “important” que els bancs hagin “enfortit la seva posició de capital en els últims anys”.

D’altra banda, Enria adverteix que si la situació empitjora “les autoritats han d’estar preparades per implementar mesures addicionals per evitar un desapalancament simultani per part dels bancs, cosa que podria aprofundir la recessió i afectar severament la qualitat dels seus actius i posicions de capital”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes