Torra alerta d’una “situació massa crítica” però defensa que el turisme és “segur”

Demana als alcaldes i a Interior que actuïn amb duresa i celeritat davant les vulneracions al Procicat

Publicitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha alertat aquest dilluns d'”una situació massa crítica com per no donar-hi importància” sobre la crisi del coronavirus a Catalunya, i ha apel·lat a la responsabilitat de tota la ciutadania per evitar tornar a la foscor i a l’angoixa de dies anteriors, ha dit.

“La situació és molt preocupant”, ha detallat Torra en una roda de premsa, en la qual ha avisat que segurament Catalunya s’enfronta als deu dies més importants de l’estiu, en els quals cal responsabilitat, solidaritat i col·laboració, especialment de part dels joves, per redirigir la situació i evitar mesures que ningú no desitja.

El president ha avisat que no faria una crida com aquesta “si la situació no fos crítica i l’evolució de les dades molt preocupant” després d’haver registrat un increment continuat de casos: 5.487 la darrera setmana en relació amb els 3.485 de la setmana anterior, la qual cosa situa Catalunya en un clarobscur, en paraules de Torra.

La setmana del 20 de juliol, Catalunya ha passat de 57 pacients de covid-19 a les UCI catalanes a 75, “llunyíssim dels 1.500 del pitjor moment de la pandèmia”, però més que els 49 que es van registrar l’1 de juliol; així mateix, s’han incrementat les PCR de 42.000 setmanals a 62.000 test els darrers set dies.

Publicitat

Ha advertit que aquesta situació crítica ja té un impacte assistencial considerable en l’atenció primària, i és a causa d’aquesta percepció que Torra envia una alerta per evitar tornar a la situació del mes de març: “Estem a l’avantsala del març d’aquest any. Tots sabem què va passar”.

Baixa la mitjana d’edat

Ha precisat que la mitjana d’edat dels infectats ha baixat dels 60 als 37,5 anys –tot i que ha anat pujant aquests darrers dies–, mentre que les pneumònies –un indicador de la gravetat dels casos– es manté en xifres baixes, i s’ha adreçat especialment als joves: “Avui una botellada no és una festa, és un acte d’insolidaritat”.

Per això, ha demanat a la Conselleria d’Interior i als alcaldes catalans, especialment als metropolitans, que actuïn amb duresa i celeritat davant les vulneracions de la normativa que s’ha acordat en el Procicat, després que la prohibició de l’oci nocturn hagi traslladat part de la festa als carrers, places i platges.

Ha avisat que prendrà decisions sense que li tremoli el pols i sense que cap pressió ni lobby el torcin en la protecció de la ciutadania, i ha apel·lat a la col·laboració de tots els ciutadans: “No vull tenir 7.000 morts sobre la taula una altra vegada. Farem el que estigui a les nostres mans perquè no passi”.

Ha dit que la majoria dels afectats són gent jove, que després visiten els pares, i els pares que van a veure els avis: “Aquesta transmissió s’ha d’aturar”, i ha citat un vídeo molt il·lustratiu del Govern canari sobre què pot passar en una reunió familiar.

El turisme és “segur”

Així mateix, en unes paraules en anglès, Torra ha reivindicat que Catalunya és una destinació turística responsable que segueix les recomanacions internacionals en la lluita contra el virus, i ha afegit que excepte les zones amb brots –com el Segrià (Lleida), Figueres (Girona) i Barcelona–, la resta de Catalunya “no té cap afectació i és segura”.

“Fora d’aquestes tres àrees, la Costa Brava, la Costa Daurada, l’interior i els Pirineus catalans no registren cap afectació”, ha reivindicat Torra, que ha destacat l’esforç del sector turístic per proporcionar solucions segures als visitants, després que països com França hagin recomanat al seus ciutadans no viatjar a Catalunya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca