ERC lamenta que l'”electoralisme” hagi impedit reunir la taula de diàleg al juliol

Vilalta rebutja valorar les declaracions de Puigdemont

Publicitat

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha lamentat aquest dilluns que l'”electoralisme” i la falta de consens hagin impedit reunir la taula de diàleg sobre el conflicte a Catalunya durant el mes de juliol, tal com demanaven els republicans.

“Queda clar que no ha estat possible i ens sap greu que tothom utilitzi aquesta taula electoralment. Posen el diàleg i la negociació en un àmbit electoralista”, ha criticat en una conferència de premsa telemàtica, tot i que no ha aclarit si en responsabilitza JxCat o el PSOE.

Vilalta ha sostingut que, malgrat que ERC va demanar tornar a reunir la taula com més aviat possible quan les condicions de la pandèmia ho permetin –el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va fixar el 15 de juliol com la data límit per celebrar la trobada–, finalment s’ha vist que no hi havia prou “consens” per fer-ho.

La dirigent republicana ha afirmat que ERC no renunciarà mai a un espai de diàleg com aquesta taula: “Nosaltres no jugarem a aquest joc de carregar-nos la taula de negociació”, i ha reclamat a la resta de partits que formen part d’aquest espai que facin el mateix.

Publicitat

Ha defensat que el diàleg amb l’Estat és més necessari que mai després que la setmana passada el Tribunal Suprem (TS) rebutgés l’article 100.2 del Reglament Penitenciari a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, que creu que acabarà amb el rebuig al tercer grau de la resta de dirigents independentistes empresonats.

És per això que ha assenyalat que “és el moment de passar de les paraules als fets, de passar del reconeixement d’un conflicte polític als fets”, i avançar cap a una amnistia i un referèndum d’autodeterminació.

Retorn de Puigdemont

Sobre les declaracions de l’expresident Carles Puigdemont, que diumenge va dir que tornaria a Catalunya si és investit telemàticament, ha rebutjat valorar aquestes paraules: “No volem opinar sobre promeses que es puguin haver fet”, i menys si són de dirigents polítics independentistes, amb qui volen teixir una estratègia conjunta, ha concretat.

Així mateix, ha celebrat que Puigdemont i el líder d’ERC, Oriol Junqueras, parlin de manera freqüent, perquè considera que és la manera que el moviment independentista comenci a generar “consensos per continuar avançant cap a la república catalana”.

Sobre la fundació del nou partit de Puigdemont amb la marca JxCat, la portaveu d’ERC ha desitjat tota la sort a la “refundació de l’espai del centre dreta independentista català”.

Per ella, cal que “cadascú tingui el seu espai ordenat” perquè l’independentisme ocupi tots els espectres ideològics, perquè creu que d’aquesta manera es podrà cooperar des de la pluralitat i la diversitat amb l’objectiu de poder superar el 50% dels vots en les properes eleccions catalanes.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes