“El TNC s’ha de convertir en el teatre de referència al sud d’Europa”

La futura directora artística aposta per portar el teatre en català a Espanya, Europa i Llatinoamèrica

Publicitat

La futura directora artística del TNC, Carme Portaceli, ha apostat per convertir l’equipament públic “en el teatre de referència al sud d’Europa”. En una entrevista amb l’ACN, Portaceli ha apostat per per “crear il·lusió, confiança i esperança a través de la cultura” i “que la gent se senti com a casa, que el TNC sigui la casa de tothom”. Així mateix, té la intenció de portar el teatre en llengua catalana tant a Espanya, com Europa, així com a Llatinoamèrica. També remarca que en la seva etapa com a directora artística intentarà “arreplegar la part bona de l’herència” anterior, “sistematitzar-la tota, consolidar-la i començar a fer que sigui el moment de l’expansió del TNC”.

Portaceli serà la directora artística a partir del setembre de 2021 en substitució de Xavier Albertí, actual director artístic, que exercirà en el càrrec fins al 31 de juliol de 2021. S’incorporarà al teatre públic a partir de l’1 de setembre de 2020 com a programadora de la temporada 2021-2022. A partir del setembre de l’any que ve començarà a exercir com a directora artística. El contracte serà de sis anys, que no seran prorrogables. Portaceli, que ja va participar en l’anterior concurs públic que va acabar guanyant Albertí, serà la primera dona que assumirà el càrrec.

Portaceli admet que es va quedar al principi “absolutament xocada” quan va conèixer que havia estat escollida la pròxima directora artística. Va felicitar al TNC perquè ella que s’ha presentat en diversos concursos en la seva trajectòria, aquest “ha estat el millor, el més seriós i el més coherent i consistent que mai havia vist”.

Assegura que el seu projecte és “molt bonic i molt ambiciós, i és el moment de dur-lo a terme”, considera. “Al TNC han passat coses molt interessants en totes les etapes anteriors, s’ha avançat molt i no es podria parlar d’arts escèniques sense parlar del Teatre Nacional de Catalunya”. Remarca que en la seva etapa com a directora artística intentarà “arreplegar la part bona de l’herència” anterior, “sistematitzar-la, consolidar-la, i començar a fer que sigui el moment de l’expansió del TNC”.

Publicitat

“La casa de tothom”

Portaceli aposta per “crear il·lusió, confiança i esperança a través de la cultura” i “que la gent se senti com a casa, que el TNC sigui la casa de tothom i un lloc de trobada”. En aquest sentit, recalca que “el TNC ha de ser una portada d’entrada i una de sortida per a tres potes: pels artistes que acollim, les obres que programem i per tots els temes que interessen a la ciutadania”.

La futura directora artística del TNC recalca que hi ha diverses àrees d’influència molt importants. Barcelona, degut a “on està situat” el teatre, i Catalunya perquè és “un teatre nacional” i “el territori lingüístic és més ample i hem d’anar a tot arreu”. Una altra àrea és Europa, en la qual hi inclou “Espanya en el sentit que és un altre territori lingüístic i, per tant, és un lloc on també hem d’anar a conquerir amb la nostra llengua i ja ho hem fet sempre”.

Recorda que ve de Madrid i assenyala que “en aquests moments és molt important continuar aprofundint en aquesta relació”. Segons Portaceli, igual que hi ha espectacles en castellà que es representen a la Xina amb sobretítols, el TNC ha de fer el mateix amb el català. Posa com exemple que s’ha d’anar en català al festival d’Otoño de Madrid. “No hem d’esperar sempre a traduir al castellà per poder anar-hi. S’ha de normalitzar tot això. Ens hem de comunicar a través de la llengua, no separar, això ja és un concepte antic, que no té cap ni peus”.

Al temps, Portaceli ressalta que el seu projecte europeu és “molt ambiciós” i té quatre propostes concretes per començar a treballar “des de les persones que són graduades fins a la gent professional”. I després cita Llatinoamèrica i recorda que “Barcelona ha estat la ciutat del boom llatinoamericà de sempre”. Aposta per exemple per anar en català al festival de Bogotà. “Tot això ens ha de col·locar el món i ha de convertir-nos en el teatre de referència al sud d’Europa”, assegura.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca