Bonvehí es queda sol

La majoria de la direcció del PDeCAT ja aposta per transitar cap a JxCat

Publicitat

Nou xoc intern al PDeCAT. Els crítics amb el president, David Bonvehí, asseguren que a l’última reunió de la direcció -13 de juliol- hi va haver un “gir” i que ara la majoria de dirigents ja aposta per transitar cap al nou partit de JxCat. L’entorn de Míriam Nogueras també assegura a l’ACN que en cap reunió de l’executiva no s’ha abordat l’opció que el PDeCAT concorri en solitari a les eleccions -via defensada per Bonvehí i Marc Solsona. D’altra banda, el sector oficialista nega cap canvi d’equilibris a la direcció. Fonts de l’entorn de Bonvehí consultades per l’ACN afirmen que el president manté la majoria a l’executiva. I que sí que s’ha plantejat l’opció d’anar a les urnes en solitari, en cas de trencament de les negociacions amb JxCat.

Les incongruències entre les versions denoten la tensió i la manca d’estratègia comuna que hi ha al si del PDeCAT. Quan falten dos dies per l’inici de l’assemblea telemàtica constituent del nou partit de Carles Puigdemont -s’allargarà del 25 de juliol al 3 d’octubre-, el Partit Demòcrata manté negociacions amb JxCat. El sector que comanden Bonvehí, Solsona, Marc Castells, Ferran Bel i Montserrat Candini insisteixen que damunt la taula hi ha l’opció de concórrer amb la marca del partit en solitari a les eleccions. Una via que asseveren que s’ha abordat i debatut.

A més, asseguren que sí que tenen majoria tant a la direcció com al territori. De fet, l’entorn oficialista calcula que té 150 alcaldes i alcaldesses del seu costat, per només una trentena que s’alinearien amb Puigdemont. “Estem preparats pel desacord”, i “tenim una borsa d’associats disposada” per afrontar unes eleccions en solitari, tal com va afirmar Solsona en una entrevista a l’ACN, dissabte passat.

La versió dels crítics

Publicitat

Per la seva banda, l’entorn de Nogueras insisteix que la correlació de forces a l’executiva va canviar dilluns de la setmana passada. Fonts del sector crític -que formen Nogueras, Montse Morante, Lourdes Ciuró, Joan Pere Gómez i Francina Vila, també alineades amb ‘Junts’- asseguren que en aquesta reunió no hi va haver cap intervenció en contra de transitar cap a JxCat, i sota la “lleialtat” de Puigdemont.

Les mateixes veus afegeixen que, en aquest sentit, tots els membres de l’executiva es van posicionar a favor d’una entesa amb ‘Junts’, i que “ningú no es va atrevir” a donar per fet cap desacord. Aquest sector també nega que s’hagi abordat l’opció de concórrer en solitari a les urnes. I assegura que hi ha hagut dirigents que s’han “indignat” quan Bonvehí i Solsona han proposat aquesta via en rodes de premsa o entrevistes amb els mitjans de comunicació.

L’entorn crític també defensa una consulta vinculant als associats perquè escullin al Consell Nacional del 30 de juliol si aposten per integrar-se al nou partit de Puigdemont o no, tal com va avançar l’ACN el 26 de juny.

L'”excusa” del model ideològic

També hi ha discrepància interna a l’executiva del PDeCAT sobre l’encaix ideològic. Bonvehí i Solsona posen com a condició, per transitar cap a JxCat, que es respecti el model ideològic del PDeCAT. El sector oficialista defensa que el Partit Demòcrata és “de centre”, i critica que ‘Junts’ s’erigeixi com una nova formació “d’esquerres”.

Per la seva banda, l’entorn crític adverteix que JxCat ja té un model ideològic. El sector del PDeCAT alineat amb Puigdemont recorda que JxCat ja ha presentat cinc programes electorals “validats” pel PDeCAT. Així, veuen com una “excusa” l’argument del model ideològic.

S’allarguen les negociacions

Les negociacions entre JxCat i el PDeCAT continuen a data d’avui, i de fet continuaran més enllà del 25 de juliol, quan començarà l’assemblea constituent de ‘Junts’. Les discrepàncies són evidents, tot i que algunes fonts assenyalen que les relacions “s’han reconduït força” durant els últims dies. Si d’aquí dos dies comença a fundar-se el nou partit de Puigdemont, el PDeCAT celebrarà un Consell Nacional transcendental el 30 de juliol. El sector crític hi podria forçar una votació perquè les bases -creuen que hi té majoria- es posicioni sobre l’encaix amb ‘Junts’.

També continua la incògnita sobre com es farà el trànsit dels associats del PDeCAT que vulguin sumar-se al nou partit de Puigdemont. Tal com va avançar dilluns l”Ara’, el Partit Demòcrata no preveu suspendre els militants que vulguin fer-se de ‘Junts’, però estudiarà mesures per als càrrecs orgànics.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca